Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 40 dag mielonej wołowiny
- po 2 cebule i marchwie
- 10 dag zielonego groszku
- 3 pomidory
- 150 ml mleka
- 2 żółtka
- 10 dag startego parmezanu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę. Włóż mięso i smaż, aż będzie brązowe. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, posiekaną cebulę, groszek i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (15–20 minut). Odcedź, utłucz na purée lub przeciśnij przez praskę. Dodaj 2 łyżki masła, mleko, żółtka oraz starty parmezan (część odłóż do posypania zapiekanki). Dopraw do smaku szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Włóż mięso z warzywami. Na wierzchu ułóż ziemniaczane purée. Posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 stopni.