Składniki:
- 70 dag baraniny bez kości (udźca)
- 4–5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta szafranu
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój w poprzek włókien na plastry. Natrzyj je czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem.
- Żaroodporne naczynie dobrze wysmaruj olejem. Ułóż płasko, obok siebie, plastry mięsa i skrop je obficie sokiem cytrynowym.
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na niezbyt cienkie talarki. Ułóż na warstwie mięsa. Oprósz ziemniaki solą, pieprzem i tymiankiem. W szklance wody namocz szczyptę szafranu, polej ziemniaki. Wierzch posyp wiórkami masła.
- Zapiekankę przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekaj około godziny. Pod koniec pieczenia odkryj, żeby wierzch się zarumienił.