Bakłażan przepisy fot. Adobe Stock

Bakłażan na 20 sposobów - baza przepisów

Początkowo gorzki bakłażan nabiera smaku, jeśli wykorzystasz sprawdzone przepisy - najpopularniejsze to bakłażan faszerowany czy bakłażan pieczony. To warzywo lubi towarzystwo sera oraz pomidorów.
Weronika Kwaśniak / 04.05.2020 16:57
Bakłażan przepisy fot. Adobe Stock

Bakłażan (inaczej zwany oberżyną lub psianką podłużną), jest idealna bazą dla wielu potraw. Niektórzy nie przepadają za nim ze względu na specyficzny posmak, ale odpowiednio przyrządzony traci gorycz.

W Polsce sezon na bakłażan trwa od początku sierpnia do połowy października, ale to warzywo w marketach jest dostępne przez cały rok. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, przeczytaj nasz poradnik o wyborze i sposobie przyrządzania bakłażana.

Poniżej nasze 2 najlepsze przepisy na bakłażana w roli głównej, które sprawią, że to warzywo na stałe zagości w twoim menu. 

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 2 pomidory,
  • 15-20 dag miękkiego żółtego sera,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ. Połowę miąższu zostaw. Druga połowę miąższu pokrój w kawałki.
  2. Czosnek i cebulę posiekaj. Pomidory pokrój na małe kawałki.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, pomidory, później dodaj mięso mielone i kawałki miąższu z bakłażana. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem. Duś jeszcze chwilę. 
  4. Połówki bakłażana przypiecz na grillowej patelni. Nałóż do nich farsz.
  5. Bakłażan faszerowany ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
  7. Pod koniec pieczenia ułóż na wierzchu kostki sera. Po upieczeniu bakłażana faszerowanego posyp ziołami.

bakłażan faszerowanyfot. Adobe Stock

Przepis na bakłażana zapiekanego z serem

Składniki:

  • duży bakłażan,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2/3 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • łyżeczka oliwy,
  • 10 dag sera pleśniowego,
  • 1 mozzarella,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę.
  2. Do cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone pomidory.
  3. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gdy woda z pomidorów odparuje, zdejmij je z ognia.
  4. Bakłażana pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry, posmaruj cienko oliwą i smaż na patelni grillowej, aż się zrumieni i zmięknie, ostrożnie zdejmij z patelni i ostudź.
  5. Pokrój mozzarellę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj.
  6. Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
  7. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego włóż sos cebulowo-pomidorowy. Na to układaj roladki z bakłażana, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  8. Bakłażana pieczonego podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.

Zapiekanka z bakłażanemfot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 14.03.2017.

Oto 20 innych przepisów na bakłażana:

Parmigiana z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Parmigiana z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Smak słonecznej Italii może zagościć w twojej kuchni: oto pyszna parmigiana z bakłażanem!
Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie
Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie
Wegetariańska zapiekanka - palce lizać!
Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan
Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan
Cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki i pomidory!
Bakłażany z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Bakłażany z mięsem - przepis składniki i przygotowanie
Z kaszą, serem, czosnkiem i pomidorami!
Zapiekany bakłażan - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekany bakłażan - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna przekąska - koniecznie spróbuj!
Zapiekanka z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Danie prosto z Sycylii - parmigiana di melanzane!
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z bakłażanem
Przekąska idealna!
Pappardelle z bakłażanem - przepis
Pappardelle z bakłażanem - przepis
Pappardelle z bakłażanem i domowym makaronem to obiadowy sukces każdej z nas! Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!
Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?
Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?
Z bakłażanów można przyrządzić wiele smacznych potraw. My przedstawimy kilka pomysłów jak wykorzystać bakłażana w zapiekance.
Czy wiesz jak zrobić terrine z bakłażana?
Czy wiesz jak zrobić terrine z bakłażana?
Czas przygotowania: 25 minut • Czas pieczenia: 6O minut. Porcja dla 4 osób.
Czy wiesz jak przygotować sałatkę z bakłażanów i fasoli?
Czy wiesz jak przygotować sałatkę z bakłażanów i fasoli?
Składniki: 500 g bakłażanów, 100 g fasoli, 100 g cebuli, 40 ml oliwy, 40 g cukru, 15 g posikanej natki pietruszki, sól, pieprz.
Czy wiesz jak przygotować sałatkę z pomidorów i bakłażanów?
Czy wiesz jak przygotować sałatkę z pomidorów i bakłażanów?
Składniki: 200 g bakłażanów, 200 g pomidorów, 200 g cebuli, 20 g czosnku, 50 ml oleju, sól, pieprz, natka.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)