Bakłażan (inaczej zwany oberżyną lub psianką podłużną), jest idealna bazą dla wielu potraw. Niektórzy nie przepadają za nim ze względu na specyficzny posmak, ale odpowiednio przyrządzony traci gorycz.
W Polsce sezon na bakłażan trwa od początku sierpnia do połowy października, ale to warzywo w marketach jest dostępne przez cały rok. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, przeczytaj nasz poradnik o wyborze i sposobie przyrządzania bakłażana.
Spis treści:
Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym
Faszerowany bakłażan to chyba najpopularniejszy sposób na wykorzystanie tego warzywa. Podobnie, jak faszerowana cukinia, możesz przygotować go na bazie mięsa mielonego, tofu albo ryżu czy kaszy z warzywami.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 2 pomidory,
- 15-20 dag miękkiego żółtego sera,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ. Połowę miąższu zostaw. Druga połowę miąższu pokrój w kawałki.
- Czosnek i cebulę posiekaj. Pomidory pokrój na małe kawałki.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, pomidory, później dodaj mięso mielone i kawałki miąższu z bakłażana. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem. Duś jeszcze chwilę.
- Połówki bakłażana przypiecz na grillowej patelni. Nałóż do nich farsz.
- Bakłażan faszerowany ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 30-40 minut.
- Pod koniec pieczenia ułóż na wierzchu kostki sera. Po upieczeniu bakłażana faszerowanego posyp ziołami.
fot. Faszerowany bakłażan/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Prosty przepis na bakłażana zapiekanego z serem
Kawałki bakłażana pod serową pierzynką to idealny przepis zarówno na obiad czy kolację, jak i szybką, imprezową przekąskę. Możesz podawać je z ciepłymi grzankami, ziemniakami czy kasza, a także z makaronem.
Składniki:
- duży bakłażan,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 pomidory,
- cebula,
- łyżeczka oliwy,
- 10 dag sera pleśniowego,
- 1 mozzarella,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę.
- Do cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone pomidory.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano. Gdy woda z pomidorów odparuje, zdejmij je z ognia.
- Bakłażana pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry, posmaruj cienko oliwą i smaż na patelni grillowej, aż się zrumieni i zmięknie, ostrożnie zdejmij z patelni i ostudź.
- Pokrój mozzarellę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj.
- Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
- Do niewielkiego naczynia żaroodpornego włóż sos cebulowo-pomidorowy. Na to układaj roladki z bakłażana, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Bakłażana pieczonego podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.
fot. Bakłażan przepisy z serem/Adobe Stock, marysckin
Co zrobić z bakłażana? Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane to w dosłownym tłumaczeniu po prostu parmezan z bakłażanem. To bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa w nieco innej formie. Danie przypomina nieco musakę, jeśli chodzi o sposób podania, ale w smaku jest absolutnie oryginalne.
Składniki:
- kilogram bakłażana,
- 600 ml passaty albo gęstego soku pomidorowego,
- duża cebula,
- ok. 300 g parmezanu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oregano,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój w okrągłe plastry. Następnie posyp solą i odstaw, aby puściły wodę.
- W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i odłóż na bok.
- Kiedy bakłażan puści wodę, odsącz go dokładnie przy pomocy sitka albo ręcznika papierowego, a następnie podsmaż na oliwie. Bakłażan musi zmięknąć i lekko się przyrumienić.
- W osobnym garnku zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i passatę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj przyprawy (oprócz bazylii) i gotuj ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
- Przygotuj naczynie żaroodporne albo kokilki do pieczenia. Na dnie wylej trochę sosu, połóż plaster bakłażana i posyp całość parmezanem.
- Następnie znowu połóż odrobinę sosu i powtarzaj wszystko, aż skończą ci się składniki.
- Wierzch obficie posyp serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20-25 minut.
- Na koniec udekoruj całość bazylią.
fot. Dania z bakłażana: parmigiana di melanzane/Adobe Stock, Tony Glamshot
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.03.2017.
Zobacz też 20 innych przepisów na bakłażana: