
Składniki:
- 30 dag makaronu świderki lub rurki,
- 40 dag świeżych lub 25 dag mrożonych liści szpinaku,
- łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Zapiekanka ze szpinakiem to wyjątkowo smaczne danie. Możesz ją przygotować jako lasagne ze szpinakiem, polaną beszamelem i posypaną parmezanem lub zrobić nieco prostszą wersję. My proponujemy dodać do niej ser z niebieską pleśnią, który ma mocny aromat idealnie pasujący do szpinaku.
Zapiekanki makaronowe robi się wyjątkowo szybko. Wystarczy podgotować makaron, dodać ulubione warzywa i mięso i... gotowe. Jak zrobić idealną zapiekankę ze szpinakiem?
- Makaron ugotuj al dente, czyli na ząb.
- Szpinak zblanszuj na patelni z dodatkiem masła. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wcześniej wyjmij go z zamrażarki.
- Dodaj do szpinaku ser z niebieską pleśnią oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
- W misce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną oraz startym parmezanem.
- Przełóż makaron ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i polej masą jajeczną.
- Zapiekankę ze szpinakiem piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Jej wierzch powinien być równomiernie zrumieniony. Smacznego!
Więcej przepisów na proste zapiekanki:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka gyros
Zapiekanki z kurczakiem
Lazania z mięsem mielonym