Składniki:
- 30 dag makaronu np. świderki lub rurki,
- 40 dag świeżych lub 25 dag mrożonych liści szpinaku,
- łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 10 dag sera z niebieską pleśnią,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: suszone pomidory, pierś kurczaka, pieczarki.
Przygotowanie:
Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem to wyjątkowo smaczne danie. Możesz ją przygotować jako lasagne ze szpinakiem, polaną beszamelem i posypaną parmezanem lub zrobić nieco prostszą wersję, która jest naprawdę szybka w przygotowaniu. My proponujemy dodać do zapiekanki ze szpinakiem ser z niebieską pleśnią, który ma mocny aromat, idealnie pasujący do szpinaku.
Zapiekanki makaronowe robi się wyjątkowo szybko. Wystarczy podgotować makaron, dodać ulubione warzywa i mięso i... gotowe. Jak zrobić idealną zapiekankę ze szpinakiem?
- Makaron ugotuj al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szpinak zblanszuj na patelni z dodatkiem masła. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wcześniej wyjmij go z zamrażarki.
- Dodaj do szpinaku ser z niebieską pleśnią oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
- W misce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną oraz startym parmezanem.
- Przełóż makaron ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i polej z wierzchu masą jajeczną.
- Uwaga - jeśli masz więcej czasu na przygotowywanie zapiekanki ze szpinakiem, możesz wzbogacić ją również większą ilością dodatków. Dodaj np. pokrojone w paski suszone pomidory.
- Zapiekankę ze szpinakiem i makaronem piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Jej wierzch powinien być równomiernie zrumieniony. Smacznego!
Więcej przepisów na proste zapiekanki:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka gyros