Zapiekanka z ryżu i kurczaka - przepis składniki i przygotowanie

Z kukurydzą i pomidorami!
Weronika Kwaśniak / 05.11.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z ryżu i kurczaka - przepis składniki i przygotowanie fot. STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej  
  • 2 łyżeczki curry  
  • łyżeczka suszonego oregano  
  • łyżka mąki
  • cebula  
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 650 ml bulionu drobiowego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 20 dag ryżu, np. basmati
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z ryżu i kurczaka!

  1. Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i obtocz w mieszance papryki w proszku, curry i mąki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  3. Pomidory z puszki rozdrobnij.
  4. Kukurydzę z puszki odcedź na sitku i przepłucz wodą.
  5. Zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano.
  6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij 5 minut na małym ogniu.
  7. Zwiększ ogień, wrzuć czosnek, piersi kurczaka i obsmażaj je 4 minuty.
  8. Następnie dodaj kukurydzę i ryż, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty.
  9. Dodaj pomidory i mieszając, smaż przez minutę.
  10. Zalej szklanką gorącego bulionu i zagotuj.
  11. Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalej resztą bulionu, wymieszaj i zagotuj.
  12. Przykryj i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
  13. Piecz przez 35 minut.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA