Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka mąki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- 650 ml bulionu drobiowego
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- 20 dag ryżu, np. basmati
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z ryżu i kurczaka!
- Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i obtocz w mieszance papryki w proszku, curry i mąki.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- Pomidory z puszki rozdrobnij.
- Kukurydzę z puszki odcedź na sitku i przepłucz wodą.
- Zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij 5 minut na małym ogniu.
- Zwiększ ogień, wrzuć czosnek, piersi kurczaka i obsmażaj je 4 minuty.
- Następnie dodaj kukurydzę i ryż, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty.
- Dodaj pomidory i mieszając, smaż przez minutę.
- Zalej szklanką gorącego bulionu i zagotuj.
- Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalej resztą bulionu, wymieszaj i zagotuj.
- Przykryj i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
- Piecz przez 35 minut.