Zapiekanka z bakłażanem - przepis na smaczne włoskie danie

Włoska zapiekanka z bakłażanem czyli Parmigiana di melanzane, składa się z popularnych w kuchni śródziemnomorskiej warzyw przekładanych mozzarellą i parmezanem, polanych sosem pomidorowym.
Weronika Kwaśniak / 08.02.2021 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z bakłażanem - przepis na smaczne włoskie danie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 dorodne bakłażany,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 puszki pomidorów - najlepiej pelati (po 400 dag),
  • 150 g świeżo startego parmezanu,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • oliwa,
  • ocet winny,
  • duża garść świeżej bazylii,
  • kilka listków świeżego oregano,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:

Włoska zapiekanka z bakłażanem oryginalnie nosi nazwę Parmigiana di melanzane. Warzywa przełożone są sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Zapiekanka z bakłażanem to doskonały pomysł na wegetariański obiad, możesz podać ją z pieczywem.

Zobacz, jak zrobić zapiekankę z bakłażana:

  1. Bakłażany umyj, odetnij końce, a następnie pokrój na plastry grubości 1 cm. Odłóż na bok.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  3. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i suszone oregano.
  5. Smaż przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się zrumieni.
  6. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem na kawałki.
  7. Dodaj pomidory do cebuli, czosnku i oregano.
  8. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 minut.
  9. W tym czasie partiami zrumień na patelni grillowej plastry bakłażanów.
  10. Gotowy sos pomidorowy dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną octu winnego. Wsyp bazylię.
  11. Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością parmezanu, przykryj plasterkami bakłażana.
  12. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
  13. Wierzch zapiekanki z bakłażanem polej sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
  14. Bułkę tartą wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z posiekanym świeżym oregano, rozłóż na wierzchu zapiekanki z bakłażanem.
  15. Zapiekaj zapiekankę z bakłażanem przez 30 minut (w 190 stopniach).

Zapiekanka z bakłażana w tej wersji to przepis pochodzący z Sycylii. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, za to świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 5.08.2014.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA