Składniki:
- średniej wielkości główka białej kapusty, najlepiej młodej,
- cebula,
- 5 dag smalcu,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- gałka muszkatołowa,
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
- według uznania - 2 pomidory.
Sos beszamelowy:
- 10 dag masła,
- 8 dag mąki,
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem mielonym to idealna kombinacja smaków - przypomina nieco lasagne, skąpaną w beszamelowym sosie. Płaty makaronu zastępują tutaj liście białej kapusty. Jeśli masz ochotę, na wierzchu umieść dodatkowo plastry pomidora. Możesz również posypać zapiekankę parmezanem.
- Z młodej kapusty wytnij głąb i usuń wierzchnie liście, pozostałe liście zblanszuj we wrzątku.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Podsmaż na smalcu razem z mięsem.
- Dopraw solą, słodką papryką, gałką i pieprzem.
- Przygotuj sos beszamelowy - masło stop na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź mlekiem, ciągle mieszając, zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z żółtkami.
- Formę na zapiekankę wysmaruj smalcem i posyp bułką tartą.
- W formie układaj warstwami liście kapusty, mięso z cebulą, liście kapusty.
- Całość zalej sosem beszamelowym i opcjonalnie, obłóż plastrami pomidora.
- Zapiekaj w temperaturze 180 stopni C około 40 minut. Podawaj zapiekankę z młodą kapustą na gorąco.
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka chłopska - przepis
Jak zrobić orientalną zapiekankę?
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
Zapiekanka z brukselką - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis