Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis

Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem jest idealny na wiosnę - najlepiej smakuje z młodą kapustą, więc polecamy przygotowanie jej w maju i czerwcu!
Weronika Kwaśniak / 07.05.2020 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem - prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • średniej wielkości główka białej kapusty, najlepiej młodej,
  • cebula,
  • 5 dag smalcu,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego),
  • według uznania - 2 pomidory.

Sos beszamelowy:

  • 10 dag masła,
  • 8 dag mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:

Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem mielonym to idealna kombinacja smaków - przypomina nieco lasagne, skąpaną w beszamelowym sosie. Płaty makaronu zastępują tutaj liście białej kapusty. Jeśli masz ochotę, na wierzchu umieść dodatkowo plastry pomidora. Możesz również posypać zapiekankę parmezanem.

  1. Z młodej kapusty wytnij głąb i usuń wierzchnie liście, pozostałe liście zblanszuj we wrzątku.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Podsmaż na smalcu razem z mięsem.
  4. Dopraw solą, słodką papryką, gałką i pieprzem.
  5. Przygotuj sos beszamelowy - masło stop na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź mlekiem, ciągle mieszając, zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Zdejmij z ognia i wymieszaj z żółtkami.
  7. Formę na zapiekankę wysmaruj smalcem i posyp bułką tartą.
  8. W formie układaj warstwami liście kapusty, mięso z cebulą, liście kapusty.
  9. Całość zalej sosem beszamelowym i opcjonalnie, obłóż plastrami pomidora.
  10. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni C około 40 minut. Podawaj zapiekankę z młodą kapustą na gorąco.

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka chłopska - przepis
Jak zrobić orientalną zapiekankę?
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
Zapiekanka z brukselką - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis

DRUKUJ PRZEPIS