Składniki:
- 250 g makaronu świderki lub kokardki,
- 350 g pieczarek,
- 50 g masła,
- cebula,
- 150 g śmietanki 18%,
- 50 g żółtego sera,
- jajko,
- szczypta soli,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podduś na maśle. Pod koniec duszenia dodaj cebulę.
- W miseczce roztrzep jajko i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Makaron wymieszaj z pieczarkami, sosem i połową startego sera.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Makaron z pieczarkami przełóż do formy.
- Na wierzch wysyp resztę żółtego sera.
- Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gotową zapiekankę makaronową z pieczarkami warto posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!
fot. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami/Adobe Stock, nerudol
Z czym podawać zapiekankę makaronową?
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pomysł na prosty, bezmięsny obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku. To co prawda to danie samo w sobie pyszne i sycące, ale odpowiednio dobrane dodatki mogą uczynić posiłek jeszcze smaczniejszym.
Świetnie sprawdzą się np. lekkie sałatki warzywne z orzeźwiającym dressingiem (np. domowego winegret). Pysznym dodatkiem będzie także chrupiące pieczywo lub gęsty i aromatyczny dip - możesz wykorzystać też ulubiony sos do mięs.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.03.2020.
Czytaj także:
Zapiekanka gyros
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem