Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag makaronu świderki lub kokardki,
- 35 dag pieczarek,
- 5 dag masła,
- cebula,
- 15 dag śmietanki 18%,
- 5 dag żółtego sera,
- jajko,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- pieprz.
Przygotowanie:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pomysł na prosty, bezmięsny obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a pieczarki podsmaż na maśle. Wszystko zapiecz razem w piekarniku i... tyle.
Zapiekanki makaronowe to bardzo tanie i smaczne dania, którymi oczarujesz całą rodzinę. Jest wiele ich wersji, ale zapiekanka z pieczarkami to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych. Jak ją przygotować?
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podduś na maśle. Pod koniec duszenia dodaj cebulę.
- W miseczce roztrzep jajko i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Makaron wymieszaj z pieczarkami, sosem i połową startego sera.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Makaron z pieczarkami przełóż do formy.
- Na wierzch wysyp resztę żółtego sera.
- Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gotową zapiekankę makaronową z pieczarkami warto posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne zapiekanki:
Zapiekanka gyros
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Lasagne ze szpinakiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem