Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 marchewek
- 8 dymek
- 4 łyżki oliwy
- 1 kg filetów rybnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cukinie
- ogórek
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki śmietany 22%
- 2 łyżki majonezu
- 10 dag sera żółtego
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z cukinią!
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Marchewki obierz i pokrój w talarki.
- Razem z pokrojonymi w plastry dymkami, ułóż warzywa na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy.
Cukinia z bobem i mozzarellą - przepis
- Posól i posyp pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Po 20 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką. Polej pozostałą oliwą.
- Piecz przez około 15 minut.
- Ogórek zetrzyj na tarce, seler drobno pokrój.
- Wymieszaj ze śmietaną, majonezem i żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
- Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, solą i pieprzem.
- Polej zapiekankę śmietanowo-majonezowym sosem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.