Zapiekanka z cukinią - przepis składniki i przygotowanie

Smakowita zapiekanka z cukinią, ziemniakami, ogórkami, rybą i serem żółtym!
Weronika Kwaśniak / 09.08.2016 03:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z cukinią - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewek
  • 8 dymek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 cukinie
  • ogórek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 dag sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z cukinią!

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Marchewki obierz i pokrój w talarki.
  3. Razem z pokrojonymi w plastry dymkami, ułóż warzywa na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy.

Cukinia z bobem i mozzarellą - przepis

  1. Posól i posyp pieprzem.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  3. Po 20 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką. Polej pozostałą oliwą.
  4. Piecz przez około 15 minut.
  5. Ogórek zetrzyj na tarce, seler drobno pokrój.

Placki z cukinii - przepis

  1. Wymieszaj ze śmietaną, majonezem i żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
  2. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, solą i pieprzem.
  3. Polej zapiekankę śmietanowo-majonezowym sosem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
  4. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA