Zapiekanka z kiełbasą - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na obiad - danie z dodatkiem ziemniaków.

Opublikowano: 14.05.2014, 13:00
Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 30 g tartego sera żółtego
- zioła do przyprawienia - wg uznania
- bułka tarta i masło do formy
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę z kiełbasą!
- Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i lekko obgotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę, paprykę i kiełbasę pokrój w kostkę, zioła posiekaj (jeśli są świeże, a nie suszone).
- Jajka roztrzep ze śmietaną i ziołami, dopraw solą i pieprzem.
- Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, na to warstwę wymieszanej z papryką i cebulą kiełbasy. Potem warstwę ziemniaków i resztę kiełbasy.
- Całość zalej masą jajeczną i posyp tartym serem.
- Zapiekaj około 50 minut w 180 st. C.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - przepis
Zapiekanka z kapusty i pora - przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...