Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 2-3 małe cukinie
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 3 zielone papryki
- 200 ml oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka mięty
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- mieszanka ziół włoskich
- 20 dag sera feta w kostkach
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekane warzywa!
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki, z cukinii odetnij końce, pokrój w plasterki.
- Bakłażany oczyść, umyj, pokrój w plasterki, lekko posól, odstaw na kilka minut, by puściły sok, następnie osusz, pomidory pokrój w plastry, papryki pozbaw gniazd nasiennych i pestek, pokrój w paseczki.
- Czosnek rozgnieć z solą.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, ułóż na dnie plastry pomidorów, następnie ziemniaki, cukinie, bakłażany, cebulę z czosnkiem, posiekaną zieleninę.
- Układaj kolejno warstwy, aż do wyczerpania składników.
- Każdą posyp solą i pieprzem.
- Warzywa zalej oliwą (wlej szklankę), posyp mieszanką ziół włoskich.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu posyp fetą.