Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan

Cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki i pomidory!
Weronika Kwaśniak / 24.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekane warzywa - przepis na pieczoną cukinię i bakłażan fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 2-3 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 3 zielone papryki
  • 200 ml oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka mięty
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • mieszanka ziół włoskich
  • 20 dag sera feta w kostkach
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekane warzywa!

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki, z cukinii odetnij końce, pokrój w plasterki.
  2. Bakłażany oczyść, umyj, pokrój w plasterki, lekko posól, odstaw na kilka minut, by puściły sok,  następnie osusz, pomidory pokrój w plastry, papryki pozbaw gniazd nasiennych i pestek, pokrój w paseczki.
  3. Czosnek rozgnieć z solą.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, ułóż na dnie plastry pomidorów, następnie ziemniaki, cukinie, bakłażany, cebulę z czosnkiem, posiekaną zieleninę.
  5. Układaj kolejno warstwy, aż do wyczerpania składników.
  6. Każdą posyp solą i pieprzem.
  7. Warzywa zalej oliwą (wlej szklankę), posyp mieszanką ziół włoskich.
  8. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu posyp fetą.

Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii:

DRUKUJ PRZEPIS