Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag ugotowanego makaronu świderki
- 50 dag mielonego z łopatki
- 2 duże cebule
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- szklanka przecieru
- 20 dag tartego żółtego sera
- 3 posiekane ząbki czosnku
- słoiczek czarnych oliwek
- 5 łyżek oleju
- łyżka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem!
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż jedną pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę.
- Oprósz sola i pieprzem.
- Wymieszaj z makaronem, dodaj natkę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.
- Wsyp ser.
- W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej, przesmaż mięso, dodaj czosnek, drugą cebulę pokrojoną w półplasterki i smaż, mieszając 5 minut.
- Wlej przecier pomidorowy, 1/2 szklanki wody, wsyp oregano, sól, pieprz, paprykę.
- Przykryj i duś 20 minut.
- Następnie dołóż pokrojone oliwki.
- Naczynie do zapiekania grubo wysmaruj masłem, nałóż warstwowo sos mięsny i makaron, zaczynając od sosu.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C i piecz 40 minut.
- Gdy zbyt mocno zacznie się przypiekać, przykryj folią aluminiową.
- Podawaj na gorąco.