Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 grube kromki chleba (najlepiej wiejskiego)
- 60 dag miąższu dyni
- cebula
- 15 dag pomidorków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 5 dag tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z dynią!
- Miąższ dyni pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
- Na połowie masła obsmaż dynię z cebulą.
- Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, nałóż 1/3 część dyni z cebulą.
- Śmietanę wymieszaj z mlekiem i jajkami.
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką.
- W masie namocz chleb.
- Namoczone kromki układaj razem w naczyniu, przekładając je dynią z cebulą i pomidorkami.
- Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Następnie polej resztą masy i posyp serem.
- Piecz kolejne 15-20 minut.