Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag porów pokrojonych w cienkie plasterki
- 15 dag poszatkowanej kapusty
- 15 dag mrożonego groszku
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- łyżka posiekanych listków mięty
- 2 jajka
- 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 10 dag sera żółtego (np. gruyere) pokrojonego w kostkę
- opakowanie ciasta filo
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę z kapusty i pora!
1. Wymieszaj skórkę z cytryny z oliwą i odstaw na 5 minut.
2. Wlej połowę tej oliwy do dużego rondla.
3. Wrzuć pory, kapustę, groszek, estragon i miętę.
4. Starannie wymieszaj warzywa z oliwą, przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skurczą się i lekko zmiękną.
5. Warzywa dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy o średnicy 20 cm.
6. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C.
7. Jajka ubij z jogurtem.
8. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ser gruyere (lub inny żółty).
9. Wlej do warzyw i lekko wymieszaj.
10. Płat ciasta filo posmaruj bardzo lekko odrobiną pozostałej aromatyzowanej oliwy.
11. Ciasto ułóż na warzywach, starannie zawijając krawędzie pod spód.
12. Posmaruj resztę płatów ciasta filo oliwą i ułóż je na wierzchu nasmarowaną stroną do góry, ściskając, żeby powstały fałdki równomiernie rozmieszczone na powierzchni ciasta.
13. Zapiekankę luźno przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C na mniej więcej 10 minut.
14. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ciasto zrobi się chrupiące i przyrumienione.
15. Podawaj natychmiast.
1. Wymieszaj skórkę z cytryny z oliwą i odstaw na 5 minut.
2. Wlej połowę tej oliwy do dużego rondla.
3. Wrzuć pory, kapustę, groszek, estragon i miętę.
4. Starannie wymieszaj warzywa z oliwą, przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skurczą się i lekko zmiękną.
5. Warzywa dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy o średnicy 20 cm.
6. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C.
7. Jajka ubij z jogurtem.
8. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ser gruyere (lub inny żółty).
9. Wlej do warzyw i lekko wymieszaj.
10. Płat ciasta filo posmaruj bardzo lekko odrobiną pozostałej aromatyzowanej oliwy.
11. Ciasto ułóż na warzywach, starannie zawijając krawędzie pod spód.
12. Posmaruj resztę płatów ciasta filo oliwą i ułóż je na wierzchu nasmarowaną stroną do góry, ściskając, żeby powstały fałdki równomiernie rozmieszczone na powierzchni ciasta.
13. Zapiekankę luźno przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C na mniej więcej 10 minut.
14. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ciasto zrobi się chrupiące i przyrumienione.
15. Podawaj natychmiast.