Składniki:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 4 ugotowane białe kiełbasy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- majeranek
- sól, pieprz
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka startego ostrego żółtego sera
- mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę, kapustę. Podlej bulionem, dopraw majerankiem i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kiełbasę pokrój na duże kawałki. Dołóż do warzyw. Wymieszaj.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po przestudzeniu (mogą być lekko ciepłe) przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami i serem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Warzywa z kiełbasą wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dookoła zrób fantazyjny wieniec z ziemniaczanego purée (można wycisnąć przez szprycę cukierniczą). Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni, aż zapiekanka ładnie się zrumieni.