Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 5 ziemniaków (najlepiej młodych)
- 10 dag fasolki szparagowej
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- natka pietruszki
- oliwa
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka z fasolką szparagową!
- Mięso pokrój w mniejsze kawałki.
- Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na 20 minut.
- Następnie obsmaż na oliwie.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, następnie pokrój na cząstki lub połówki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była na pół surowa.
- W szerokim rondlu rozgrzej oliwę.
- Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż się zrumienią.
- Śmietanę wymieszaj z bulionem i musztardą.
- Mięso wymieszaj z ziemniakami, cebulą i fasolką, przełóż do formy żaroodpornej i zalej masą śmietanowo-musztardową.
- Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.