lekki obiad na upał przepisy, obiad na gorące dni, pomysł na lekki obiad fot. Fotolia

Jak zrobić lekki obiad na upały? 30 przepisów na sałatki i chłodniki

Żar leje się z nieba i nie masz ochoty stać przy kuchni? Wykorzystaj nasze pomysły na sałatki, chłodniki lub makarony na zimno.
Weronika Kwaśniak / 03.07.2019 17:26
lekki obiad na upał przepisy, obiad na gorące dni, pomysł na lekki obiad fot. Fotolia

Spis treści

  1. Jak jeść podczas upałów?
  2. Chłodniki
  3. Sałatki
  4. Warzywne spaghetti
  5. Makarony na zimno
  6. Tacos

Jak jeść i co wybierać podczas upałów?

Podczas wakacji najchętniej sięgamy po wodę i płynne produkty, aby jak najszybciej ugasić pragnienie. Jeżeli nie masz ochoty na jedzenie podczas upałów, to normalny proces, jaki zachodzi w ciele - apetyt jest znacznie zmniejszony, ze względu na regulację temperatury ciała. Procesy trawienne znacznie ją podwyższają, dlatego też organizm skutecznie w ten sposób schładza całe ciało.

Dodatkowo warto zaplanować menu na upały i wprowadzić pikantne składniki i potrawy. Pieprz, chili, cynamon lub curry to kluczowe przyprawy, które wzmocnia smak i ostrość dania. Podczas jedzenia pocimy się (zwłaszcza w okolicach głowy - skronie oraz oczy), rozgrzewając ciało, w efekcie odczuwając później mniej dokuczliwe temperatury.

Chłodniki

Zupy na zimno na bazie jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany to najczęstsze rozwiązanie na upał. Wykorzystaj także kwaśny kefir z kulturami bakterii oraz maślankę, która podkreśli smak. Wybieraj spośród buraków, bogatych w wodę i sole mineralne ogórków oraz pomidorów. Ten ostatni jest znany pod nazwą gazpacho – hiszpańskiego chłodnika z dodatkiem papryki. Możesz pokusić się o bułgarskiego taratora na bazie orzechów włoskich. Bez względu na rodzaj podawaj schłodzony, prosto z lodówki.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych lub 3 ogórki szklarniowe
  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Połącz z jogurtem greckim i naturalnym. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i połącz z musztardą. W razie potrzeby dopraw solą.
  4. Całość schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę i podawaj z listkami mięty.

Chłodnik ogórkowy
fot. Rogalski, Rogalska,  Borowska

Sałatki

Warzywne kompozycje na bazie sałaty mogą być zarówno lekkie, jak i sycące. Użyj liście roszponki, rukoli, lodowej lub rzymskiej. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rzodkiewki, ogórki, rzepę lub buraki. Połącz z owocami jagodowymi lub tropikalnymi – na pierwszym miejscu stawiaj arbuza, który nawodni i nawilży skórę. Nie zapomnij o węglowodanach w postaci pełnoziarnistego makaronu i białku zwierzęcym – pieczony kurczak, gotowane jajko lub szarpana wołowina.

Sałatka z arbuzem i melonem

Składniki:

  • ćwiartka arbuza czerwonego lub żółtego bez pestek
  • mały melon miodowy lub cantalupe
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 50 g fety
  • listki mięty
  • 2 średnie pomarańcze
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Arbuz dokładnie oczyść i pozbądź się pestek. Za pomocą łyżeczki wydrąż małe kuleczki.
  2. Melon obierz i podziel na segmenty. Wydrąż kuleczki za pomocą łyżeczki lub pokrój w równą kostkę.
  3. Podsmaż na rozgrzanej patelni szynkę i pokrój drobno.
  4. Pomarańcze obierz i podziel na segmenty. Pokrój w kosteczkę.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pokrusz fetę z wierzchu. Polej octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Warzywne spaghetti

Jeżeli nie masz ochoty gotować makaronu, spróbuj zamienić każde warzywo korzeniowe w nitki. Zrobisz to za pomocą spiralizatora lub obieraczki. Spaghetti z buraka, marchewki, pietruszki lub ogórka zestawisz z sosem winegret i innymi dodatkami – kurczakiem na parze, kawałkami wieprzowiny lub marynowanym tofu w sosie sojowym. Przygotuj je na świeżo tuż przed podaniem, aby warzywa nie straciły na jędrności.

Makarony na zimno

Masz rurki lub świderki z poprzedniego dnia? Dodaj do nich bulion azjatycki lub kawałki posiekanych warzyw marynowanych w sosie sojowym. Wykorzystaj letnie odmiany, aby urozmaicić danie. Kiełki rzodkiewek, brokułów lub słonecznika dodaj na wierzch razem z prażonymi na sucho płatkami migdałów lub pestkami dyni.

Tacos meksykańskie
fot. Adobe Stock

Tacos

Pochodzące z Meksyku przekąski w postaci placka kukurydzianego zyskały na sławie także w Polsce. Kluczem do ich przyrządzenia jest marynowane mięso – może być zimne z poprzedniego dnia – kolendra, siekane warzywa oraz sok wyciśnięty z cytryny lub limonki.

To łatwe z przygotowaniu danie na lunch, do którego dodasz pomidory, cebulę, paprykę i kukurydzę. Jeżeli wydają ci się zbyt suche, przygotuj sos czosnkowy na bazie jogurtu lub chili.

Zobacz też:
Sernik na zimno to najlepszy deser podczas upałów. Zbiór przepisów. Pomysły na zupę owocową z owoców jagodowych.
 

 

Sałatka makaronowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie
Sałatka makaronowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie
Z dodatkiem fety. Świetna na kolację lub lunch do pracy!
Jak zrobić zupę z marchewki - przepis
Jak zrobić zupę z marchewki - przepis
Z imbirem, kolendrą i pestkami słonecznika!
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!
Chłodnik truskawkowy - przepis, składniki i przygotowanie
Chłodnik truskawkowy - przepis, składniki i przygotowanie
To pyszne danie posmakuje nie tylko najmłodszym!
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Chłodnik ogórkowy - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na sycący i zdrowy obiad - nie tylko dla najmłodszych.
Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki
Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki
Poznaj orientalny smak kuchni azjatyckiej!
Zupa-krem z pora
Zupa-krem z pora
Zupa o wyjątkowym smaku - koniecznie wypróbuj!
Dietetyczna zupa z kapusty
Dietetyczna zupa z kapusty
Wspomaga odchudzanie i świetnie smakuje!
Tani obiad - risotto
Tani obiad - risotto
Koszt porcji to zaledwie 3,90 zł!
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Magda Gessler poleca - świąteczna ryba
Świąteczne potrawy świetnie smakują również w nietypowej odsłonie - sprawdź propozycję Magdy Gessler.
Kotlety z grzybami
Kotlety z grzybami
A może dziś na obiad kotlety z... selera?
Risotto - przepis
Risotto - przepis
Pomysł na smaczne danie z ryżu, wzbogacone intensywnym smakiem szafranu!
Knedle z zielonym farszem - przepis
Knedle z zielonym farszem - przepis
Najlepiej podawać na ciepło, z sosem - pomysł na smaczny obiad!
Indyk gotowany na parze
Indyk gotowany na parze
Jedna porcja to tylko 265 kcal!
Ziemniaczane kotlety
Ziemniaczane kotlety
Z wędzonym boczkiem!
Tarta z kurczakiem i papryką - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z kurczakiem i papryką - przepis składniki i przygotowanie
Z egzotycznymi aromatami curry i kurkumy... Doskonała na obiad lub kolację!
Łosoś gotowany
Łosoś gotowany
Rybna pychotka!
Kluseczki z sosem pomidorowym
Kluseczki z sosem pomidorowym
We włoskim stylu!
Knedle serowe ze szpinakiem
Knedle serowe ze szpinakiem
Poczuj ten smak!
Grillowane warzywa z serem feta - przepis
Grillowane warzywa z serem feta - przepis
Grillowane warzywa z serem feta uatrakcyjnią każdego grilla! Przygotuj je już dziś i zrób z nich dodatek do obiadu!
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Jeśli nie uda ci się kupić laski wanilii, dopraw chłodnik kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego
Chłodnik szpinakowy z fetą
Chłodnik szpinakowy z fetą
Gęsty jogurt grecki stanowi bazę tej zupy
Jogurtowy chłodnik z awokado
Jogurtowy chłodnik z awokado
Możesz do niego dodać kilka kropli sosu tabasco!
Zupa krem z pomidorów - przepis
Zupa krem z pomidorów - przepis
Zupa nie musi być nudna, jeśli podasz ją z łyżką serka mascarpone!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/12.08.2018 18:52
Na upalne dni u mnie króluje sok z wyciskarki wolnoobrotowej. Dodatki to grzanki jajko na twardo, makaron, zależy od koncepcji.
/28.05.2018 14:56
Na lekki obiad w upalny dzień polecam grillowane mięso i warzywa oraz konsumpcję na świeżym powietrzu. Jako ostry dodatek polecam ogórki konserwowe Krakus, są bardzo smaczne i idealnie pasują do dań z grilla.
/20.10.2017 09:40
Myślę, że bardzo fajną opcją jest kupowanie u nich zdrowszych słodyczy. Mają czekoladę bez białego cukru, bezglutenowe batoniki, chrupki kukurydziane. Na święta zamówię na pewno większą ilość bakalii.
POKAŻ KOMENTARZE (3)