Składniki:
- 30 dag ryżu
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 20 dag szynki
- 10 dag mrożonego zielonego groszku
- cebula
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 900 ml bulionu warzywnego
- szczypta kurkumy
- 20 dag żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 1/2 pęczka natki
Przygotowanie:
1. Cebulę, papryki obierz, oczyść, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, podsmaż warzywa, dodaj ryż, kurkumę i mieszaj minutę, aż ryż pokryje się oliwą.
3. Do ryżu wlej chochelkę bulionu, poczekaj aż wyparuje, po czym wlej kolejną.
4. Następne porcje bulionu dolewaj, gdy ryż wchłonie poprzednie.
5. Szynkę i pomidory pokrój w słupki i dodaj z groszkiem do ryżu, przesmaż.
6. Ser zetrzyj do gotowej potrawy, dosyp natkę, wymieszaj.
Przepis z "Pani domu"
2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, podsmaż warzywa, dodaj ryż, kurkumę i mieszaj minutę, aż ryż pokryje się oliwą.
3. Do ryżu wlej chochelkę bulionu, poczekaj aż wyparuje, po czym wlej kolejną.
4. Następne porcje bulionu dolewaj, gdy ryż wchłonie poprzednie.
5. Szynkę i pomidory pokrój w słupki i dodaj z groszkiem do ryżu, przesmaż.
6. Ser zetrzyj do gotowej potrawy, dosyp natkę, wymieszaj.
Przepis z "Pani domu"