Składniki:
- 10 gotowych muszli kukurydzianych do tacos,
- 250 g mielonej wołowiny,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
-
2 dojrzałe awokado,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 limonka,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
-
1 łyżeczka suszonego oregano,
-
3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
-
śmietana 12% (do podania),
-
świeża kolendra (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Po 2 minutach dodaj mieloną wołowinę, czosnek, paprykę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 5 minut.
- W tym czasie przygotuj salsę - obierz awokado i pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Przełóż do miski i skrop sokiem z całej limonki (żeby nie sczerniało) oraz dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
- Do awokado dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw na 2-3 minuty placki kukurydziane na tacos.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika napełniaj tacos farszem z mięsa i warzyw.
- Podawaj meksykańskie tacos z kleksem śmietany i świeżą kolendrą.
Tacos serwowane jest najczęściej w formie przystawki. Od burrito różni się tym, że mięso jest bardziej suche, a placki bardziej sztywne.
fot. Tacos: przepis/Adobe Stock, pilipphoto
Czym wypełnić tacos?
Jeśli nie chcesz korzystać z przepisu na tradycyjny farsz do tacos, możesz zmodyfikować listę składników i przygotować nadzienie, które np. będzie mniej ostre. Być może nie lubisz jakiejś przyprawy i nie chcesz jej dodawać (np. kuminu albo kolendry) - również możesz z nich zrezygnować.
Podstawą farszu do tacos jest mielone mięso oraz świeże warzywa - sałata, pomidory, kukurydza.
Tacos: przepis na placki kukurydziane
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować placki na tacos (tzw. muszle), wykorzystaj połączenie mąki pszennej i kukurydzianej oraz przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmie ci zaledwie kilka chwil.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki masła (ok. 30 g),
- oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
- Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiej do miski i dodaj sól.
- Dodaj wystudzone masło oraz mleko, wymieszaj szpatułką, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Jeśli będzie się mocno lepić, posyp odrobiną mąki pszennej. Gotowe ciasto musi łatwo odchodzić od dłoni.
- Zawiń je w folię i odstaw na pół godziny, a następnie podziel ciasto na 6 równych części.
- Każdą z nich rozwałkuj na placek średniej grubości (nie może być tak cienki, jak w przypadku naleśników).
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i kładź po jednym placku taco. Smaż bardzo krótko, aby jedynie się zarumienił. Musi nadal być miękki.
- Ważne: gotowe placki tacos nie mogą przestygnąć, zanim skończysz je wszystkie smażyć, dlatego trzymaj je pod przykryciem.
- Kiedy już usmażysz wszystkie placki, każdy z nich złóż na pół i zawieś na kratce w rozgrzanym piekarniku.
- Każdy placek wieszaj na dwóch drucikach kratki, aby w środku zmieścił się farsz.
- Piecz ok. 15 minut, w tym czasie muszle do tacos staną się twarde i chrupiące.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.06.2020.
Czytaj także:
Szybkie przekąski na mecz
Jak zrobić deskę serów?
Przekąski z tortilli