Tacos - przepis na pyszne, meksykańskie danie

Tacos to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej na bazie mięsa wołowego, pomidorów, cebuli i papryki. Jego przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 30 minut.
Weronika Kwaśniak / 16.06.2020 11:05
DRUKUJ PRZEPIS
Tacos - przepis na pyszne, meksykańskie danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 gotowych muszli kukurydzianych do tacos,
  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 limonka, 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • śmietana 12% (do podania),
  • świeża kolendra (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Tacos to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą jest mielone wołowe mięso podawane z salsą na bazie awokado i pomidorów, zawinięte w kukurydziany placek.

Tacos serwowane jest najczęściej w formie przystawki. Od burrito różni się tym, że mięso jest bardziej suche, a placki bardziej sztywne.

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Po 2 minutach dodaj mieloną wołowinę, czosnek, paprykę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 5 minut. 
  3. W tym czasie przygotuj salsę - obierz awokado i pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Przełóż do miski i skrop sokiem z całej limonki (żeby nie sczerniało) oraz dodaj łyżkę oliwy z oliwek. 
  4. Do awokado dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. 
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw na 2-3 minuty muszle kukurydziane.
  6. Od razu po wyjęciu z piekarnika napełniaj tacos farszem z mięsa i warzyw. 
  7. Podawaj meksykańskie tacos z kleksem śmietany i świeżą kolendrą.

Więcej przepisów:
Empanadas, czyli przepis argentyńskie pierożki
Najlepsze przepisy na hummus
Gyros domowej roboty - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/15.02.2019 19:52
szkoda że farsz też nie gotowy do wsadzenia w gotowe placki
/27.06.2018 16:53
Kuchnia meksykańska jest prosta ale ten przepis strasznie od niej odbiega
/03.06.2014 21:38
lubię taką kuchnię, na tygodniu meksykańskim w Lidlu można zawsze robię małe zapasy różnych pyszności np.tortilli