Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i serów. Prosty przepis

Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków, mozzarelli i fety jest wzbogacona sosem słodko-kwaśnym. Jeśli masz ochotę, dodaj zielonego ogórka lub rzodkiewkę.
Weronika Kwaśniak / 04.02.2020 12:54
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i serów. Prosty przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • nieduża główka sałaty lodowej,
  • duża garść rukoli,
  • duża garść roszponki,
  • średni ogórek szklarniowy,
  • 20 dag pomidorków koktajlowych,
  • 5 dag mozzarelli,
  • 5 dag sera feta,
  • 5 dag sera pleśniowego,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • garść pestek dyni.
Przygotowanie:

Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i sera to świetny pomysł na lekki lunch do pracy lub efektowną przekąskę. Jeśli masz ochotę, dodaj również rzodkiewki.

  1. Sałatę lodową umyj, liście porwij na kawałki, osusz.
  2. Dodaj opłukaną rukolę i roszponkę.
  3. Pomidorki umyj i poprzekrawaj na połówki.
  4. Ogórka pokrój w słupki.
  5. Dorzuć pomidorki i ogórka do sałatki.
  6. Sery pokrój na kawałki, posyp nimi sałatkę.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem.
  8. Gotowym sosem polej sałatkę z sałaty lodowej. Posyp pestkami dyni.

Sprawdź więcej sałatek:
Sałatka z szynką i ananasem
Sałatka wiosenna z łososiem
Sałatka gyros: przepis
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta
Wyrazista sałatka z pora i jabłka
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)