Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- nieduża główka sałaty lodowej,
- duża garść rukoli,
- duża garść roszponki,
- średni ogórek szklarniowy,
- 20 dag pomidorków koktajlowych,
- 5 dag mozzarelli,
- 5 dag sera feta,
- 5 dag sera pleśniowego,
- 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz,
- sól,
- garść pestek dyni.
Przygotowanie:
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i sera to świetny pomysł na lekki lunch do pracy lub efektowną przekąskę. Jeśli masz ochotę, dodaj również rzodkiewki.
- Sałatę lodową umyj, liście porwij na kawałki, osusz.
- Dodaj opłukaną rukolę i roszponkę.
- Pomidorki umyj i poprzekrawaj na połówki.
- Ogórka pokrój w słupki.
- Dorzuć pomidorki i ogórka do sałatki.
- Sery pokrój na kawałki, posyp nimi sałatkę.
- W osobnej miseczce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej sałatkę z sałaty lodowej. Posyp pestkami dyni.
Sprawdź więcej sałatek:
Sałatka z szynką i ananasem
Sałatka wiosenna z łososiem
Sałatka gyros: przepis
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta
Wyrazista sałatka z pora i jabłka
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach