Składniki:
- 100 g zielonej lub czarnej soczewicy,
- 1 mała cebulka,
- główka sałaty rzymskiej,
- 10 pomidorów daktylowych,
- 50 g półtwardego sera, np. halloumi,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- garść pestek granatu,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
Sałatka z soczewicą sprawdzi się na każdą okazję. Możesz wziąć ją do pracy lub przygotować na imprezę. Jest smaczna, prosta i naprawdę treściwa – wszystko właśnie przez soczewicę, która ma sporą zawartość białka i węglowodanów.
Możesz na bazie tego przepisu przygotować także sałatkę z łososiem wędzonym lub tuńczykiem. Dodaj też większej ulubionych warzyw! Sałatka z soczewicą daje ogromne pole do popisu. My polecamy posypać ją owocami sumaku, która nada świeżego cytrusowego smaku.
- Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach wody. Na sam koniec lekko ją posól.
- Ser pokrój w mniejsze kawałki, obtocz w mące kukurydzianej. Usmaż na złoty kolor.
- Wymieszaj soczewicę w pokrojoną sałatą i posiekaną w pióra cebulką.
- Dodaj pokrojone pomidory daktylowe, pestki granatu i natkę pietruszki. Wymieszaj, polej oliwą i dopraw według uznania.
- Na górze sałatki z soczewicą połóż usmażony ser. Jedz ze świeżym pieczywem lub paluszkami chlebowymi. Smacznego!
Więcej przepisów na szybkie przekąski:
Pieczone kasztany
Tortilla z łososiem
Sałatka z pora z warzywami
Sałatka z kaszą jaglaną