Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag zielonego groszku mrożonego
- 6 łyżek mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1/2 pęczka natki
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- szczypta chili
- szczypta suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej, wlej pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i chili
2. Duś, aż sos zgęstnieje.
3. Dodaj połowę posiekanej natki.
4. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz je i przeciśnij przez praskę.
5. Połącz z obiema mąkami, jajkami, parmezanem, posiekanym pieprzem, szczyptą soli i zagnieć ciasto.
6. Groszek zielony gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsącz go na sicie.
7. Ugnieć masę widelcem, połącz z posiekanym czosnkiem, resztą posiekanej natki, szczyptą szałwii, z solą i pieprzem.
8. Z ciasta uformuj placuszki, kładź na nie farsz i zlepiaj, tworząc małe knedelki.
9. Ułóż knedle na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i piecz przez około 20 minut w temp.180°C.
11. Podawaj z sosem.
Przepis z "Poradnika domowego"