Składniki:
- 1 duży seler (lub 2 średnie)
- 5 suszonych grzybów
- 2 pieczarki
- cebula
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- mąka
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej szklanką wody, po 2 godz. ugotuj do miękkości, pokrój w paski.
2. Pieczarki pokrój, cebulę posiekaj.
3. Na maśle usmaż cebulę z pieczarkami.
4. Dodaj grzyby z zalewą i duś przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie zagęść sos łyżeczką mąki rozmieszanej w małej ilości wody.
6. Selery umyj, ugotuj. Gdy przestygną, obierz i pokrój w grube plastry.
7. Oprósz solą i pieprzem.
8. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z solą i pieprzem oraz w bułce tartej wymieszanej z natką.
9. Ponownie panieruj w jajku i bułce.
10. Usmaż na złoto na oleju.
11. Kotlety podawaj z grzybami.
Przepis z "Pani domu"