Kotlety z grzybami

A może dziś na obiad kotlety z... selera?
Weronika Kwaśniak / 14.11.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 duży seler (lub 2 średnie)
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 pieczarki
  • cebula
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:

1. Grzyby zalej szklanką wody, po 2 godz. ugotuj do miękkości, pokrój w paski. 
2. Pieczarki pokrój, cebulę posiekaj.
3. Na maśle usmaż cebulę z pieczarkami.
4. Dodaj grzyby z zalewą i duś przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie zagęść sos łyżeczką mąki rozmieszanej w małej ilości wody.
6. Selery umyj, ugotuj. Gdy przestygną, obierz i pokrój w grube plastry.
7. Oprósz solą i pieprzem.
8. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z solą i pieprzem oraz w bułce tartej wymieszanej z natką.
9. Ponownie panieruj w jajku i bułce.
10. Usmaż na złoto na oleju.
11. Kotlety podawaj z grzybami.

Przepis z "Pani domu"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA