Chłodnik przygotowywany na bazie śmietany, kefiru lub maślanki doskonale orzeźwia i syci w upalne dni. Wersje z soczystych warzyw lub owoców skłaniają do eksperymentowania ze smakami. Podawany z dodatkiem jajka na twardo, kluskami lub grzankami jest ciekawym urozmaiceniem każdego menu. Chłodnik z ogórka, chłodnik z pomidorów lub z botwinki – sprawdź nasze przepisy!
Chłodnik z ogórka: przepis
Oto składniki na chłodnik z ogórka:
- 700 ml kefiru lub maślanki
- 3 duże ogórki szklarniowe lub gruntowe
- duży pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- łyżka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić chłodnik z ogórka?
Do dużego garnka wlewamy kefir lub maślankę. W międzyczasie myjemy ogórki i dokładnie obieramy ze skórki. Szatkujemy w drobną kostkę. Następnie umyty szczypiorek i koperek kroimy i łączymy z resztą składników. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i odstawiamy do schłodzenia. Tak przygotowany chłodnik najlepiej podawać z młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo lub z płatkami chili.
Chłodnik z pomidorów: przepis
Oto składniki chłodnik z pomidorów:
- kilogram pomidorów dowolnej odmiany
- papryka
- ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- średnia cebula
- szczypta kminu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić chłodnik z pomidorów?
Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą lub sparzamy skórkę i dokładnie obieramy. Paprykę, pomidory, ogórek i cebulę szatkujemy w drobną kostkę i miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku. Na koniec przeciskamy czosnek przez praskę i dostosowujemy pikantność. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów, inaczej zwany gazpacho, podajemy z dodatkiem kolendry i chrupiących grzanek.
Chłodnik z botwinki: przepis
Oto składniki na chłodnik z botwinki:
- pęczek botwinki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- litr maślanki lub kefiru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- średni ogórek
- 2 szklanki wody
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
Jak zrobić chłodnik z botwinki?
Botwinkę myjemy pod bieżąca woda i dokładnie obieramy. Do dużego garnka wlewamy wodę i gotujemy botwinkę do miękkości przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ją i pozostawiamy wodę z gotowania. Szatkujemy umyte wcześniej ogórki i botwinkę. Mieszamy razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Całość zalewamy woda z gotowania i dodajemy stopniowo maślankę lub kefir. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłodnik schładzamy w lodówce przez noc. Do tak przyrządzonego dania dodajemy połówki jajka.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl