Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 pęczki młodej marchewki
- ziemniak
- 1,5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- mielona kolendra
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić zupę z marchewki!
- Marchewkę i ziemniak obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
- Imbir obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju.
- Dodaj marchewkę i ziemniaka, przesmaż.
- Warzywa zalej bulionem, zagotuj.
- Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj, aż zaczną robić się miękkie.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, przesmaż pestki.
- Do marchewki dodaj 2/3 pestek, zmiksuj.
- Zupę ponownie podgrzej, dopraw do smaku kolendrą, solą i pieprzem.
- Rozlej do talerzy, do każdego włóż łyżkę śmietany, zamieszaj.
- Posyp pozostałymi pestkami.
- Zupę warto podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.