GAZPACHO: gazpacho przepis, zupa gazpacho i inne

Gazpacho - hiszpański chłodnik fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Gazpacho to pomidorowy chłodnik, który wywodzi się z kuchni hiszpańskiej – sprawdź nasze przepisy na doskonałą pomidorową zupę!
Sylwia Kazimierczuk / 05.07.2017 16:23
Gazpacho - hiszpański chłodnik fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Gazpacho przygotowywane na bazie dojrzałych pomidorów smakuje wyśmienicie w akompaniamencie papryki.

Gazpacho: przepis

Oto składniki na gazpacho:

  • 4 duże pomidory
  • duży ogórek
  • 2 średnie papryki
  • średnia cebula
  • puszka pomidorów
  • posiekana pietruszka
  • gałązka tymianku
  • 5 łyżeczek octu
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić gazpacho?

Pomidory, ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i niewielką część odkładamy do udekorowania potrawy. Następnie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy całość wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podprażamy czosnek i tymianek na patelni z rozgrzaną oliwa z oliwek. Dorzucamy do mieszanki i blendujemy raz jeszcze. Serwujemy w misce udekorowaną pokrojonymi warzywami. Tak przygotowane gazpacho świetnie sprawdzi się jako chłodnik z pomidorów.

Zupa gazpacho: przepis

Oto składniki na gazpacho:

  • kilogram pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • zielona papryka
  • ogórek
  • szczypta kminu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść grzanek czosnkowych

Jak zrobić zupę gazpacho?

Pomidory dokładnie myjemy i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w drobną kosteczkę razem z  papryką, ogórkiem oraz cebulą. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem oraz octem. Przekładamy całość do miski i dekorujemy podprażonym czosnkiem na oliwie. Przyrządzone w ten sposób gazpacho ciekawie prezentuje się jako lekka przystawka na letnich przyjęciach.

Oryginalny przepis na gazpacho

Oto składniki na oryginalne gazpacho:

  • kilogram pomidorów
  • papryka zielona
  • 2 średnie cebule czerwone
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ogórek zielony
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić oryginalne gazpacho?

Pomidory, paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera miksując na gładką i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podprażamy posiekany czosnek na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i odstawiamy na bok. Zupę przelewamy do miski i dekorujemy czosnkiem i pozostałymi warzywami posiekanymi w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek do smaku. Przyrządzone w ten sposób możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Sprawdź inne przepisy na zupy

Redakcja poleca

REKLAMA