Gazpacho przygotowywane na bazie dojrzałych pomidorów smakuje wyśmienicie w akompaniamencie papryki.
Gazpacho: przepis
Oto składniki na gazpacho:
- 4 duże pomidory
- duży ogórek
- 2 średnie papryki
- średnia cebula
- puszka pomidorów
- posiekana pietruszka
- gałązka tymianku
- 5 łyżeczek octu
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić gazpacho?
Pomidory, ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i niewielką część odkładamy do udekorowania potrawy. Następnie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy całość wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podprażamy czosnek i tymianek na patelni z rozgrzaną oliwa z oliwek. Dorzucamy do mieszanki i blendujemy raz jeszcze. Serwujemy w misce udekorowaną pokrojonymi warzywami. Tak przygotowane gazpacho świetnie sprawdzi się jako chłodnik z pomidorów.
Zupa gazpacho: przepis
Oto składniki na gazpacho:
- kilogram pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- zielona papryka
- ogórek
- szczypta kminu
- 2 łyżeczki octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść grzanek czosnkowych
Jak zrobić zupę gazpacho?
Pomidory dokładnie myjemy i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w drobną kosteczkę razem z papryką, ogórkiem oraz cebulą. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem oraz octem. Przekładamy całość do miski i dekorujemy podprażonym czosnkiem na oliwie. Przyrządzone w ten sposób gazpacho ciekawie prezentuje się jako lekka przystawka na letnich przyjęciach.
Oryginalny przepis na gazpacho
Oto składniki na oryginalne gazpacho:
- kilogram pomidorów
- papryka zielona
- 2 średnie cebule czerwone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ogórek zielony
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki czerwonego octu winnego
- oliwa z oliwek
Jak zrobić oryginalne gazpacho?
Pomidory, paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera miksując na gładką i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podprażamy posiekany czosnek na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i odstawiamy na bok. Zupę przelewamy do miski i dekorujemy czosnkiem i pozostałymi warzywami posiekanymi w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek do smaku. Przyrządzone w ten sposób możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.