Składniki:
- 30 dag fileta z indyka
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mrożonego groszku
- 3 marchewki
- mały por
- łyżka masła lub oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
- Filet opłucz, osusz, pokrój w poprzek włókien w grube plastry. Każdy natrzyj czosnkiem, oprósz lekko solą i pieprzem.
- Marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, opłucz, potnij w talarki.
- Mięso i warzywa ułóż na tackach parowaru albo na sicie zawieszonym nad naczyniem z gotującą się wodą (przykryj!). Gotuj 15–20 min.
- Przed podaniem warzywa oprósz lekko solą. Mięso i warzywa skrop stopionym masłem, posyp posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj np. z ugotowanym makaronem lub ryżem.