Indyk gotowany na parze

Jedna porcja to tylko 265 kcal!
/ 30.09.2013 06:25
DRUKUJ PRZEPIS
Indyk gotowany na parze
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 265 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag fileta z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka mrożonego groszku
  • 3 marchewki
  • mały por
  • łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie:
  1. Filet opłucz, osusz, pokrój w poprzek włókien w grube plastry. Każdy natrzyj czosnkiem, oprósz lekko solą i pieprzem.  
  2. Marchewkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, opłucz, potnij w talarki.  
  3. Mięso i warzywa ułóż na tackach parowaru albo na sicie zawieszonym nad naczyniem z gotującą się wodą (przykryj!). Gotuj 15–20 min.
  4. Przed podaniem warzywa oprósz lekko solą. Mięso i warzywa skrop stopionym masłem, posyp posiekaną natką pietruszki.
  5. Podawaj np. z ugotowanym makaronem lub ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/03.12.2018 13:10
MI wyszedl suchy
/02.08.2017 15:08
Po kiego grzyba robić coś na parze a potem oblac to tlustym masłem?!
/05.03.2017 13:19
Zrobiłam to danie i właśnie jem, jest bardzo smaczne i super się po nim czułam bo wczoraj też było. :P Polecam :) tylko ja nie dodałam makaronu ani ryżu, bo nie łączę z białkiem.
POKAŻ KOMENTARZE (5)