Składniki:
- 40 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szklanki maślanki
- awokado
- świeży ogórek
- 2–3 papryczki chili
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 5 listków mięty
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny do smaku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszaj z maślanką. Dodaj oczyszczone z nasion i posiekane papryczki chili, opłukany i posiekany szczypiorek i miętę. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój w kostkę.
- Kilka łyżek kostek awokado odłóż i skrop sokiem z cytryny. Resztę razem z ogórkiem włóż do jogurtu. Dodaj rozgnieciony czosnek, szczyptę cukru, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj i chłodź godzinę. Przed podaniem posyp odłożonymi kostkami awokado.