Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12 dużych liści sałaty rzymskiej
- 15 dag ryżu średnioziarnistego
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- posiekany koperek
- pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gołąbki z sałaty!
- Liście sałaty opłucz.
- We wrzątku zanurz najpierw dolne części z grubymi nerwami. Gdy zmiękną, do wody włóż całe liście, po chwili wyjmij, osącz.
- Zetnij zgrubiałe nerwy.
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
- Do mięsa dodaj ryż, przesmażoną cebulę, jajko i koperek. Dopraw.
- Masę wykładaj na liście, formuj gołąbki.
- Gotuj na parze 20-25 minut.
- Gołąbki będą miały wyraźniejszy smak, gdy do farszu dodasz 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.