Sos winegret fot. Adobe Stock

Sos winegret. Przepisy z miodem, musztardą, cytryną

Sos winegret zrobisz z oliwy z oliwek, cytryny lub octu oraz musztardy, a ten z miodem doda słodyczy i koloru. Poznaj kulinarne sekrety idealnej konsystencji i smaku sosu winegret.
Edyta Liebert / 21.11.2019 08:40
Sos winegret fot. Adobe Stock

Sos winegret w podstawowej wersji jest trudno zepsuć. To kulinarna baza składająca się z kilku składników, ale łatwo potknąć się i popełnić błąd, jeśli któryś z nich będzie kiepskiej jakości.

Sos winegret doskonale komponuje się z sałatkami na bazie chrupkiej roszponki, sałaty lodowej czy np. z sałatką grecką. Podkreśla smak przystawek i pozostawia w ustach intrygujący słodko-kwaśny akcent.

Warto urozmaicić go dodatkami lub przygotowywać na kilka sposobów. Poniżej nasze sprawdzone przepisy na sos winegret - zobacz, jak go zrobić, żeby uzyskać idealną konsystencję. 

Spis treści:

Sos winegret - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszaj.
  2. Dodaj oliwę, mieszaj składniki do połączenia.
  3. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos winegret z octem winnym

Składniki:

  • 1 łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej ocet winny i dodaj sól.
  2. Mieszaj do momentu, aż sól się rozpuści i dodaj oliwę.
  3. Wymieszaj, aż składniki się połączą i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Sos winegret z musztardą i miodem

Składniki:

  • 2 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli morskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej sok z cytryny i i dodaj sól oraz musztardę. Mieszaj aż sól się rozpuści. Połącz składniki i oprósz pieprzem.
  2. Dodaj miód musztardę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Na końcu dodaj oliwę. Wymieszaj lub wstrząśnij, jeśli przygotowujesz winegret w słoiczku.

Winegret sos czy dressing?

Dressing to sos na bazie kremowej śmietany, majonezu, jogurtu greckiego lub zgniecionego awokado. To rodzaj dodatku, który pokrywa mięso lub surowe czy pieczone warzywa. Jest gęsty i gładki.

Sos pełni inną funkcję. Winegret przygotowujesz na bazie oleju oraz odczynnika kwaśnego, w tym soku z cytryny lub octu. Dodajesz go tuż przed podaniem sałatki. Przepływa przez warstwy sałaty lodowej lub rzymskiej i nawilża poszczególne składniki.

Idealna konsystencja sosu - porady

  • Sól i cukier. Rozpuść te dwa składniki w soku z cytryny lub pomarańczy. Dodaj przed wlaniem oliwy z oliwek lub oleju. W przeciwnym razie nie rozpuszczą się i pozostaną grudki.
  • Oliwa z oliwek. Extra virgin to ta, której szukasz. Jeżeli chcesz przygotować tradycyjny winegret, postaraj się użyć dobrej jakości oliwy. Wpływa ona nie tylko na smak, ale także na gładkość sosu.
  • Ocet. Wybierz pomiędzy octem jabłkowym, winnym lub balsamicznym. W przypadku ryżowego może okazać się, że jego aromat nie będzie komponował się z resztą dania. Ten ostatni jest jednym z gęstszych i słodszych, dlatego jeżeli zależy ci, aby sos nie skapywał za szybko z liści sałaty, wybierz ten rodzaj.
  • Zakwaszenie. Dodatkowej gęstości nada świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Nie zastępuj go gotowym substytutem lub kwaskiem cytrynowym. Pektyny zawarte w owocu zwiążą całość
  • Blender. Chcąc uzyskać najlepsze wyniki użyj go, aby zmiksować oliwę z octem na najwyższych obrotach. Dodatkowo pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, co znacznie ułatwi połączenie.

Sosy i dressingi:Sos do obiadu na bazie ryżuKremowy i idealnie gładki sos serowy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (39)
/29.10.2018 11:49
Wygląda pięknie! Muszę dziś spróbować zrobić tą sałatkę. Czegoś takiego właśnie szukałam!
/04.09.2018 13:05
no i wyszła mi super sałatka z tym sosem winegret
/31.05.2018 12:54
Świetne przepisy! Niezbędny sos do wielu sałatek.
POKAŻ KOMENTARZE (36)