Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- główka sałaty rzymskiej lub lodowej,
- 4 plastry boczku parzonego lub wędzonego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 80 g sera pleśniowego (rokpol, lazur, roquefort)
- 1 awokado,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 mała czerwona cebula.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka Cobb to jedna z najbardziej znanych sałatek w kuchni amerykańskiej. Wymyślił ją w latach 30. XX wieku Robert Cobb, właściciel jednej z hollywoodzkich restauracji.
Jej podstawą była zielona sałata, kurczak i jajko - reszta składników to zupełny przypadek - restaurator dorzucił do sałatki to, co akurat miał w swojej kuchni.
Sałatka Cobb zawsze wykończona jest sosem - może to być klasyczny sos winegret albo ten z naszego przepisu.
- Zacznij od przygotowania sosu do sałatki Cobb, aby zdążył się „przegryźć" - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw do lodówki.
- Filet z kurczaka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj olejem. Grilluj z każdej strony przez 6-7 minut. Zdejmij z patelni i gdy ostygnie, pokrój go w skośne plastry lub kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na tę samą patelnię, zrumień i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Awokado obierz, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Ser pokrój w kostkę.
- Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki zacznij układać je w miseczce jedne obok drugich (tak, jak na zdjęciu).
- Gotową sałatkę Cobb polej obficie sosem.
Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Sałatka z granatem i ciecierzycą
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Prosta sałatka z roszponki i sera
Sałatka z soczewicy i pomidorków