Właściwości kefiru - bezcenny dla zdrowia i urody
Kefir pomaga dbać o szczupłą sylwetkę - poprawia przemianę materii, ma mało kalorii (ok. 45 kcal w 100 ml) i niski indeks glikemiczny (IG = 36, zapobiega atakom wilczego głodu). Można też z niego robić np. kompresy na poparzoną słońcem skórę, dodawać go do maseczek kosmetycznych (oczyści cerę i poprawi jej koloryt).Wartość odżywcza kefiru jest podobna jak mleka, jednak znajdujące się w nim białko, tłuszcz, laktoza i sole mineralne są lepiej wchłaniane. Mogą go pić osoby z nietolerancją laktozy. Kefir zapobiega zaparciom, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zwiększa odporność.
Jak zrobić kefir?
Wystarczy kupić kubeczek kefiru i wlać do 2 l świeżego, pasteryzowanego mleka. Trzeba je ocieplić do ok. 20°C, przelać do słoja, wymieszać, przykryć gazą i pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie bakterie i drożdże z kefiru namnożą się w całym mleku nadając mu swoisty smak i konsystencję.Właściwości kefiru zależą od jego dojrzałości – młody, jednodniowy, lekko kwaśny, usprawnia pracę jelit, dwudniowy ma najlepsze właściwości odżywcze, a trzydniowy zawiera sporo kwasu mlekowego i alkoholu (potrafi hamować biegunki).
Napój przez pierwsze trzy dni (gdy dojrzewa) powinien być przechowywany w temperaturze ok. 13°C np. w spiżarni. Potem – zamknięty w słoiku – można trzymać w lodówce do ok. 2 tygodni.
Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"
Sprawdź inne porady kulinarne:
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Kulinarne triki - 25 porad
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Kulinarne triki - 25 porad
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta