Sałatka makaronowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie

Z dodatkiem fety. Świetna na kolację lub lunch do pracy!
Robert Grotkowski / 29.09.2016 11:57
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka makaronowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie fot. STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag makaronu np. świderki, kokardki
  • 2  czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • duża żółta papryka
  • 15 czarnych oliwek
  • opakowanie (20 dag) fety w kosteczkach
  • duża garść listków bazylii

Sos do sałatki:

  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Jeśli masz ochotę na coś konkretniejszego, ale niekoniecznie od razu na danie obiadowe, przygotuj tę smakowitą i łatwą sałatkę z makaronem, chrupiącą papryką, intensywnym w smaku serem feta i pachnącą bazylią.

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Odlej, przelej zimną wodą, osącz.
  3. Warzywa obierz, oczyść.

    Sałatka z makaronu i szynki

  4. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki.
  5. Oliwki przekrój na pół.
  6. Fetę osącz z zalewy.
  7. W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. .

    Sałatka makaronowa z porem

  8. Składniki sosu wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę w misce.
  9. Wymieszaj i podawaj po 15 minutach.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA