Składniki:
- 25 dag ryżu
- 4 łyżki masła
- cebula
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 10 dag startego parmezanu
- szklanka groszku
- mała papryka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła.
2. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj ryż.
3. Smaż, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
4. Dodaj wino, smaż, aż płyn odparuje.
5. Wsyp szczyptę szafranu i mieszając, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu.
6. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż.
7. Po 30-45 min zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki masła i parmezan.
8. Dopraw do smaku.
9. Dodaj podgotowany groszek i pokrojoną, podsmażoną paprykę.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj ryż.
3. Smaż, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
4. Dodaj wino, smaż, aż płyn odparuje.
5. Wsyp szczyptę szafranu i mieszając, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu.
6. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż.
7. Po 30-45 min zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki masła i parmezan.
8. Dopraw do smaku.
9. Dodaj podgotowany groszek i pokrojoną, podsmażoną paprykę.
Przepis z "Przyjaciółki"