Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki

Poznaj orientalny smak kuchni azjatyckiej!
Weronika Kwaśniak / 13.02.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej
  • 20 dag krewetek
  • papryczka chili
  • 4 duże grzyby shitake
  • dymka
  • olej

Na sos:


  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Sprawdź, jak prosto przygotujesz danie z woka z krewetkami!
1. Grzyby zalej wrzątkiem, namocz na 20 minut, potnij w paski.
2. W woku mocno rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i smaż minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), krótko przesmaż, aż czosnek zacznie wydzielać zapach.
4. Dorzuć krewetki i smaż, mieszając jeszcze 2 minuty.
5. Kapustę pekińską pokrój na paski.
6. Dodaj pociętą kapustę i posiekaną dymkę.
7. Wymieszaj i smaż dalej mieszając, aż kapusta lekko zwiędnie.
8. Składniki sosu wymieszaj i polej potrawę.
9. Przed podaniem posyp szczypiorem z dymki.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA