Składniki:
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- 20 dag krewetek
- papryczka chili
- 4 duże grzyby shitake
- dymka
- olej
Na sos:
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Sprawdź, jak prosto przygotujesz danie z woka z krewetkami!
1. Grzyby zalej wrzątkiem, namocz na 20 minut, potnij w paski.
2. W woku mocno rozgrzej olej. Wrzuć grzyby i smaż minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), krótko przesmaż, aż czosnek zacznie wydzielać zapach.
4. Dorzuć krewetki i smaż, mieszając jeszcze 2 minuty.
5. Kapustę pekińską pokrój na paski.
6. Dodaj pociętą kapustę i posiekaną dymkę.
7. Wymieszaj i smaż dalej mieszając, aż kapusta lekko zwiędnie.
8. Składniki sosu wymieszaj i polej potrawę.
9. Przed podaniem posyp szczypiorem z dymki.