SAJGONKI: sajgonki z mięsem, sajgonki warzywne i inne

sajgonki fot. Fotolia
Sajgonki to doskonała i chrupiąca przekąska wypełniona mięsem lub warzywami – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.10.2017 13:56
sajgonki fot. Fotolia

Sajgonki przygotowywane na bazie mięsa mielonego lub z kurczaka ciekawie komponują się z szatkowaną kapustą. Smażone na głębokim oleju doskonale smakują również na zimno wypełnione wegetariańskim farszem. Tak przygotowane możemy serwować z sosem sojowym lub chili. Sprawdź jak zrobić doskonałe sajgonki!

Sajgonki z mięsem

Oto składniki na sajgonki z mięsem:

  • opakowanie papieru ryżowego
  • 300 g mięsa mielonego
  • kapusta biała
  • pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić sajgonki z mięsem?

Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Szatkujemy kapustę białą i dodajemy do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Wystudzony farsz przekładamy do papieru ryżowego. Smażymy na głębokim oleju przez około 3 minuty na złotobrązowy kolor. Tak przygotowane sajgonki możemy podawać z sosem sojowym lub chili.

Sajgonki warzywne

Oto składniki na sajgonki warzywne:

  • opakowanie papieru ryżowego
  • średni ogórek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • awokado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sajgonki warzywne?

Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie. Ogórek kroimy na cienkie paseczki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w drobna kostkę. Dodajemy awokado, które wcześniej zgniatamy na puree za pomocą widelca. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki układamy w papierze ryżowym. Podajemy na zimno z dodatkiem sosu sezamowego, sojowego lub chili.

Sajgonki z kurczakiem

Oto składniki na sajgonki z kurczakiem:

  • opakowanie papieru ryżowego
  • pierś z kurczaka
  • awokado
  • sos sojowy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • starty imbir

Jak zrobić sajgonki z kurczakiem?

Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i startym imbirem. Awokado kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do papieru ryżowego i zawijamy. Smażymy na głębokim oleju przez 3 minuty do uzyskania złotobrązowego koloru. Tak przygotowane sajgonki doskonale smakują w asyście sosu chili lub sosu sojowego.

Zobacz inne przepisy z kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA