Sajgonki przygotowywane na bazie mięsa mielonego lub z kurczaka ciekawie komponują się z szatkowaną kapustą. Smażone na głębokim oleju doskonale smakują również na zimno wypełnione wegetariańskim farszem. Tak przygotowane możemy serwować z sosem sojowym lub chili. Sprawdź jak zrobić doskonałe sajgonki!
Sajgonki z mięsem
Oto składniki na sajgonki z mięsem:
- opakowanie papieru ryżowego
- 300 g mięsa mielonego
- kapusta biała
- pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
Jak zrobić sajgonki z mięsem?
Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Szatkujemy kapustę białą i dodajemy do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Wystudzony farsz przekładamy do papieru ryżowego. Smażymy na głębokim oleju przez około 3 minuty na złotobrązowy kolor. Tak przygotowane sajgonki możemy podawać z sosem sojowym lub chili.
Sajgonki warzywne
Oto składniki na sajgonki warzywne:
- opakowanie papieru ryżowego
- średni ogórek
- papryka czerwona
- papryka żółta
- awokado
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sajgonki warzywne?
Papier ryżowy namaczamy w zimnej wodzie. Ogórek kroimy na cienkie paseczki. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w drobna kostkę. Dodajemy awokado, które wcześniej zgniatamy na puree za pomocą widelca. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki układamy w papierze ryżowym. Podajemy na zimno z dodatkiem sosu sezamowego, sojowego lub chili.
Sajgonki z kurczakiem
Oto składniki na sajgonki z kurczakiem:
- opakowanie papieru ryżowego
- pierś z kurczaka
- awokado
- sos sojowy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- starty imbir
Jak zrobić sajgonki z kurczakiem?
Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i startym imbirem. Awokado kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do papieru ryżowego i zawijamy. Smażymy na głębokim oleju przez 3 minuty do uzyskania złotobrązowego koloru. Tak przygotowane sajgonki doskonale smakują w asyście sosu chili lub sosu sojowego.
Zobacz inne przepisy z kuchni świata