hummus z ciecierzycy fot. Adobe Stock

Hummus z ciecierzycy i nie tylko. Zobacz proste przepisy na hummus

Hummus z ciecierzycy to nie jedyna odsłona tego dodatku. Możesz go też przygotować z bobu, dyni lub buraków.
Weronika Kwaśniak / 21.01.2020 10:36
hummus z ciecierzycy fot. Adobe Stock

Hummus z ciecierzycy to pasta, którą serwuje się z pieczywem lub jako dip do pokrojonych, surowych warzyw. Coraz modniejszy staje się jednak również hummus z innych produktów, np. z papryki, z dyni, buraków lub bobu.

Podstawą hummusu jest sezamowa pasta tahini – jeśli nie masz gotowej, możesz ją zrobić również samodzielnie z uprażonego na patelni sezamu, który następnie należy zblendować z dodatkiem oliwy i obranym ząbkiem czosnku.

Jeśli nie masz tahini, przygotuj pastę bez niej. Zobacz nasz przepis na pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Hummus z ciecierzycy

Składniki:

  • 150 g suchej ciecierzycy lub 1 puszka ugotowanej,
  • 3 łyżki gotowej pasty tahini (lub garść ziaren sezamu, ząbek czosnku i łyżka oliwy),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • sól,
  • 100 ml zimnej wody albo płynu wylanego z puszki ciecierzycy.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj ciecierzycę, 2 ząbki czosnku, tahinę, sok z ćwiartki cytryny, odrobinę soli i 100 ml lodowatej wody.
  2. Przełóż do miseczki, polej łyżką oliwy. Oprósz hummus z ciecierzycy słodką papryką w proszku, możesz też użyć sproszkowanego sumaku, który nada paście cytrusowego posmaku.

Hummus z ciecierzycy doskonale będzie smakował z warzywami lub domowymi tortillami. Pokrój je na mniejsze kawałki. Smacznego!

Hummus z bobu

Składniki:

  • 800 ml oliwy z oliwek,
  • 1/2 kg bobu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • odrobina papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Bób dokładnie umyj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 7 minut.
  2. Odcedź bób lodowatą wodą i pozbaw łupinek.
  3. Cebulki posiekaj i zeszklij na patelni. Czosnek obierz.
  4. Zblenduj razem czosnek, sok z cytryny, bób, a także podsmażoną cebulkę.
  5. Dodaj jogurt naturalny i oliwę, zblenduj po raz drugi. Dopraw i wymieszaj. Hummus z bobu gotowy! Podaj go np. z chlebem gryczanym.

Hummus z dyni

Składniki

  • szklanka miąższu z dyni,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki pasty tahini lub 3 łyżki sezamu + łyżka oliwy.

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój na kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz przez 15 minut, a następnie dokładnie zblenduj.
  2. Teraz przygotuj domową pastę tahini, jeśli nie masz gotowej: sezam podpraż na suchej patelni, a potem zmiksuj z łyżką oliwy.
  3. Puree z dyni połącz z pastą tahini, dodaj sól, pieprz, kminek, resztę oliwy i sok z cytryny.
  4. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodając do masy.
  5. Jeśli wolisz niejednolity hummus, po prostu wymieszaj teraz wszystkie składniki. Jeśli lubisz idealnie gładką pastę, zmiksuj go ponownie blenderem.

Jeżeli hummus z ciecierzycy lub warzyw cię nie przekonuje, wypróbuj wykorzystać inne rośliny strączkowe. Pasta z soczewicy lub fasoli będzie smakować równie pysznie!

Więcej przepisów na dania ze strączkami:
Zupa z czerwonej soczewicy
Pierogi gryczane z soczewicą i jarmużem
Marokańska zupa harira
Burger z falafelem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10.05.2018 21:09
Hummus jest fantastyczny <3 uwielbiam https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobic-domowy-hummus