Jak zrobić hummus? Podstawowy przepis opiera się na ciecierzycy, która miksowana jest na pastę. Można ją serwować do różnego rodzaju pieczywa lub jako dip do pokrojonych, surowych warzyw.
Najważniejszym dodatkiem do hummusu jest sezamowa pasta tahini – jeśli nie masz gotowej, możesz ją zrobić również samodzielnie z uprażonego na patelni sezamu, który następnie należy zblendować z dodatkiem oliwy i obranym ząbkiem czosnku.
Spis treści:
- Przepis na hummus z ciecierzycy
- Przepis na hummus bez tahiny
- Przepis na hummus z suszonymi pomidorami
- Przepis na hummus paprykowy
- Przepis na hummus z ciecierzycy z puszki
Hummus z ciecierzycy
Klasyczny przepis na hummus opiera się na ciecierzycy, tahinie, czosnku, odrobinie soku z cytryny, soli i wody.
Najlepiej jest przygotować go z suchej cieciorki - wystarczy namoczyć ją dzień wcześniej w zimnej wodzie, po 12 godzinach odlać wodę i ugotować do miękkości.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- szklanka pasty tahini,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę zblenduj razem z 2 ząbkami czosnku, tahiną, sokiem z cytryny i odrobiną soli.
- Powoli dodawaj do niego zimną wodę, cały czas miksując - dzięki niej, hummus stanie się kremowy i delikatny.
- Przełóż hummus do miseczki. Możesz podawać go z odrobiną oliwy, odrobiną papryki w proszku - słodką lub ostrą czy posiekaną natką pietruszki.
Hummus bez tahini
Jeśli nie masz tahini, przygotuj hummus bez niej. Pasta z sezamu jest oleista, zamiast niej musisz wykorzystać jakiś zamiennik, np. oliwę z oliwek albo olej z suszonych pomidorów.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę zblenduj z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną soli.
- Dodaj do niego wodę, cały czas miksując.
- Przełóż hummus do miseczki. Posyp ziarnami sezamu.
Przepis na hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- 1/2 szklanki tahini oliwy z oliwek,
- 10 suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina soli,
- 50 ml zimnej wody,
- odrobina oliwy z oliwek do podania,
- natka pietruszki do podania,
Sposób przygotowania:
- Namoczoną i ugotowaną ciecierzycę zblenduj z czosnkiem, olejem, suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i odrobiną soli.
- Dodaj do niego zimną wodę, cały czas miksując.
- Podawaj z kawałkami suszonych pomidorów.
fot. Hummus/Adobe Stock, Наталья Наумова
Przepis na hummus paprykowy
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- 1/2 szklanki tahini,
- 2 czerwone papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrój na pół i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie przełóż ją do lodowatej wody - to ułatwi zdjęcie skórki.
- Do miski przełóż ugotowaną ciecierzycę, obrane papryki, czosnek, sól, sok z cytryny i zmiksuj całość.
- Po 2 minutach dodaj powoli zimną wodę i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Hummus z ciecierzycy z puszki
Jak zrobić hummus z ciecierzycy z puszki? Do naszego klasycznego przepisu potrzebne ci będą 2 puszki cieciorki po 400 gramów. Po odsączeniu zalewy z jednej puszki uzyskasz 200 gramów ciecierzycy. Resztę składników pozostaw jak wyżej.
fot. Hummus/Adobe Stock, Sea Wave
Czytaj także:
Zupa z czerwonej soczewicy
Pierogi gryczane z soczewicą i jarmużem
Marokańska zupa harira
Burger z falafelem