Składniki:
- 20 dag ciasta francuskiego
- 3 duże pory
- duży ziemniak
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu warzywnego
- 5 dag sera topionego
- 10 dag sera typu lazur
- 1/2 szklanka kremówki
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmroź.
2. Wytnij z niego małe gwiazdki, upiecz w temp. 210 st. C.
3. Pory oczyść z wierzchnich liści, dokładnie opłucz, pokrój w krążki.
4. Obranego ziemniaka pokrój w kostkę.
5. W garnku rozpuść masło, dodaj pora i ziemniaka, mieszając, smaż ok. 5 min.
6. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
7. Zupę zmiksuj, dodaj sery, gotuj kilka minut.
8. Dopraw, zabiel kremówką, podawaj z gwiazdkami.