Gazpacho - sprawdzony przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów

Gazpacho to zupa na bazie pomidorów, papryki i ogórków. Zawsze podawana jest na zimno. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Weronika Kwaśniak / 23.06.2020 07:14
DRUKUJ PRZEPIS
Gazpacho - sprawdzony przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg świeżych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 ogórek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • miąższ z 1 białej bułki,
  • świeża bazylia,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik, to jedno z podstawowych dań hiszpańskiej kuchni. Przygotowywany jest na bazie świeżych warzyw, z dodatkiem bazylii, oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Gazpacho możesz podawać samodzielnie albo z dodatkiem sera feta i  czosnkowymi grzankami.

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Obie papryki, papryczkę chili, ogórka i cebulę pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa zblenduj (kilka kawałków papryki i ogórka możesz zostawić do dekoracji), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili, oliwę z oliwek, miąższ z bułki i sok z cytryny.  
  4. Dopraw gazpacho solą i pieprzem i wstaw do na 2-3 godziny do lodówki.
  5. Gazpacho podawaj z listkami świeżej bazylii i skropione oliwą.

Więcej przepisów na pyszne chłodniki:
Sprawdzony przepis na chłodnik z botwiny
11 przepisów na orzeźwiające chłodniki 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.07.2015 12:20
dzięki!!! długo szukałam jak zrobić gazpacho