Przepis na chłodnik gazpacho, który zrobisz w mniej niż 20 minut

Zupa prosto z gorącej Hiszpanii!
Weronika Kwaśniak / 24.07.2015 07:14
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na chłodnik gazpacho, który zrobisz w mniej niż 20 minut fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 kg pomidorów
  • 2 kolorowe papryki
  • mały ogórek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka listków bazylii
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki nie naruszając miąższu.
  2. Ogórek obierz i pokrój na kawałki w drobną kosteczkę.
  3. Papryki oczyść z pestek, pokrój. Możesz wstępnie opalić nad gazem i pozbyć się gorzkawej skórki.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę lub piórka. Czosnek zgnieć i dodaj do reszty.
  5. Trochę warzyw pozostaw do dekoracji, resztę dokładnie zmiksuj razem z oliwą i sokiem cytrynowym.
  6. Wlej bulion, posyp posiekaną papryczką chili, dopraw solą i pieprzem.
  7. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  8. Dodaj kilka kostek lodu.
  9. Udekoruj pozostawionymi warzywami i bazylią.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.07.2015 12:20
dzięki!!! długo szukałam jak zrobić gazpacho