Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag miękkiego twarogu
- 15 dag mąki
- jajko
- łyżka parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, ostudź i przepuść przez praskę. Połącz w misce z twarogiem, natką, jajkiem, mąką i parmezanem. Z ciasta uformuj wałeczki, spłaszcz widelcem i pokrój. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
- Na patelni rozgrzej olej, przesmaż posiekany czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy. Duś na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. W razie konieczności raz jeszcze dopraw. Polej sosem kluseczki.