Składniki:
- 50 dag pomidorów
- po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- średnia czerwona cebula
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka gęstej pasty pomidorowej z tuby
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 4 kromki pieczywa np. ciabatty, lub chleba alpejskiego
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz i pokrój. Paprykę, ogórek i cebulę pokrój w kostkę, wymieszaj, odłóż 6 łyżek. Resztę warzyw zmiksuj z pomidorami, czosnkiem, oliwą, pasta pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Chłodź 2 godziny.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną w kostkę ciabattę lub chleb i usmaż na rumiano. Zupę rozlej do miseczek i posyp odłożonymi warzywami. Oddzielnie podaj grzanki.