POLECAMY

Sprawdzi się nie tylko na upały! Dowiedz się, jak zrobić chłodnik litewski!

Chłodniki z sezonowych warzyw to numer jeden podczas gorących dni. Litewski z buraków i botwiny przygotujesz na bazie kefiru lub jogurtu - sprawdź najlepsze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Sprawdzi się nie tylko na upały! Dowiedz się, jak zrobić chłodnik litewski! fot. Adobe Stock

Pierwsze danie króluje podczas upałów. Tradycyjny chłodnik litewski zrobisz z sezonowej botwiny, buraków ćwikłowych oraz bazy nabiałowej – jogurtu lub kefiru. Jeżeli chcesz, aby danie miało wyrazisty smak i kolor, wypróbuj przepis na zakwas buraczany, który wzmacnia smak chłodnika. Sprawdź, jak go zrobić!

Chłodnik litewski z jajkiem

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 3 buraki ćwikłowe
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • kefir naturalny (duże opakowanie)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ogórki gruntowe
  • sok z cytryny
  • bulion warzywny
  • 2 jajka

Jak zrobić chłodnik litewski z jajkiem?

Botwinę oraz buraki gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy całość kefirem naturalnym. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek siekamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jajka na twardo i serwujemy z chłodnikiem.

Chłodnik litewski z jogurtem

Składniki:

  • jogurt naturalny (duże opakowanie)
  • 2-3 buraki ćwikłowe
  • pęczek botwiny
  • bulion warzywny
  • ogórek szklarniowy
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół pęczka szczypiorku

Jak zrobić chłodnik litewski z jogurtem?

Ugotowane buraki ścieramy na tarce lub miksujemy. Botwinę gotujemy przez 10 minut do miękkości w bulionie. Szczypiorek siekamy. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy z drobna kostkę. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany chłodnik z botwiny podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.

Chłodnik litewski z rzodkiewką

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek botwiny
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • sok z cytryny
  •  jogurt naturalny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 buraki ćwikłowe
  • bulion warzywny
  • ząbek czosnku

Jak zrobić chłodnik litewski z rzodkiewką?

Rzodkiewkę myjemy, ucinamy liście i kroimy w drobna kostkę. Botwinę i buraki gotujemy w bulionie warzywnym. Szczypiorek i koperek siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym. Wyciskamy czosnek przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy i podajemy schłodzone.

Ile kalorii ma chłodnik litewski?

Chłodnik litewski w 100g produktu zawiera 64 kcal oraz 4 g tłuszczu, w zależności, czy przygotujemy go na kefirze czy jogurcie. Jeżeli chcemy obniżyć wartość kaloryczną zupy wystarczy zastąpić jogurt grecki lub maślankę niskotłuszczowym jogurtem naturalnym lub kefirem.

Z reguły używany bulion warzywny lub mięsny zamieniamy na niskokaloryczny bulion z kurczaka lub wodę. Walory smakowe możemy podkręcić sosem sojowym lub octem balsamicznym.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały chłodnik na słodko! Wykorzystaj sezonowe owoce! Zobacz, jak przygotować lekkie obiady na upalne dni! Sprawdzone przepisy!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)