Pierwsze danie króluje podczas upałów. Tradycyjny chłodnik litewski zrobisz z sezonowej botwiny, buraków ćwikłowych oraz bazy nabiałowej – jogurtu lub kefiru. Jeżeli chcesz, aby danie miało wyrazisty smak i kolor, wypróbuj przepis na zakwas buraczany, który wzmacnia smak chłodnika. Sprawdź, jak go zrobić!
Chłodnik litewski z jajkiem
Składniki:
- pęczek botwiny
- 3 buraki ćwikłowe
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- kefir naturalny (duże opakowanie)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ogórki gruntowe
- sok z cytryny
- bulion warzywny
- 2 jajka
Jak zrobić chłodnik litewski z jajkiem?
Botwinę oraz buraki gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy całość kefirem naturalnym. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek siekamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jajka na twardo i serwujemy z chłodnikiem.
Chłodnik litewski z jogurtem
Składniki:
- jogurt naturalny (duże opakowanie)
- 2-3 buraki ćwikłowe
- pęczek botwiny
- bulion warzywny
- ogórek szklarniowy
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół pęczka szczypiorku
Jak zrobić chłodnik litewski z jogurtem?
Ugotowane buraki ścieramy na tarce lub miksujemy. Botwinę gotujemy przez 10 minut do miękkości w bulionie. Szczypiorek siekamy. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy z drobna kostkę. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany chłodnik z botwiny podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.
Chłodnik litewski z rzodkiewką
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- pęczek botwiny
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- sok z cytryny
- jogurt naturalny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 buraki ćwikłowe
- bulion warzywny
- ząbek czosnku
Jak zrobić chłodnik litewski z rzodkiewką?
Rzodkiewkę myjemy, ucinamy liście i kroimy w drobna kostkę. Botwinę i buraki gotujemy w bulionie warzywnym. Szczypiorek i koperek siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym. Wyciskamy czosnek przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy i podajemy schłodzone.
Ile kalorii ma chłodnik litewski?
Chłodnik litewski w 100g produktu zawiera 64 kcal oraz 4 g tłuszczu, w zależności, czy przygotujemy go na kefirze czy jogurcie. Jeżeli chcemy obniżyć wartość kaloryczną zupy wystarczy zastąpić jogurt grecki lub maślankę niskotłuszczowym jogurtem naturalnym lub kefirem.
Z reguły używany bulion warzywny lub mięsny zamieniamy na niskokaloryczny bulion z kurczaka lub wodę. Walory smakowe możemy podkręcić sosem sojowym lub octem balsamicznym.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały chłodnik na słodko! Wykorzystaj sezonowe owoce! Zobacz, jak przygotować lekkie obiady na upalne dni! Sprawdzone przepisy!