Składniki:
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 400 g świeżego łososia,
- sok z 1/2 cytryny,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- kolorowy pieprz,
- sól do smaku.
Składniki na sos:
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 szalotka,
- 1 łyżka octu winnego,
- sok z cytryny do smaku,
- szczypiorek,
- sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szparagi z łososiem przygotujesz w niecałe pół godziny. Zacznij od zamarynowania ryby w sosie sojowym i soku z cytryny, a następnie ugotuj szparagi.
Szparagi z łososiem możesz podawać z ryżem albo pieczonymi ziemniakami.
- Łososia umyj, przekrój na dwie równe porcje i zamarynuj w sosie sojowym, soku z cytryny i kolorowym pieprzu. Odstaw na pół godziny.
- Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę i przełóż ją do rondelka.
- Dodaj ocet, 3 łyżki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Przecedź wywar do szklanej miski.
- Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje.
- Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło.
- Sos dopraw sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
- Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 minut (np. w płaskim, szerokim rondlu).
- W tym samym czasie rozgrzej patelnię. Gdy będzie gorąca, połóż kawałek papieru do pieczenia i łososia (w ten sposób usmażysz go bez tłuszczu). Gdy skórka od spodu będzie zrumieniona (po około 3-4 minutach), przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
- Wyłóż szparagi na półmisek, obok ułóż łososia i polej całość sosem. Możesz dodatkowo oprószyć grubo zmielonym pieprzem i dodać cząstki cytryny.
- Szparagi z łososiem to doskonały pomysł na wykwintny obiad dla dwojga.
Więcej przepisów na łososia:
Pomysły na przystawki z łososiem
Jajka faszerowane łososiem
Tortilla z łososiem