
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek białych szparagów
- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
Sos:
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- szalotka
- łyżka octu winnego
- sok z cytryny do smaku
- szczypiorek
- pieprz Cayenne
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na szparagi z łososiem!
- Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
- Przecedź wywar do szklanej miski.
- Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje.
- Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło.
- Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
- Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 minut (np. w płaskim, szerokim rondlu).
- Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.