Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis

Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Weronika Kwaśniak / 20.01.2020 08:42
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie miksu sałat,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek cebuli dymki (najlepiej ze szczypiorkiem),
  • 20 dag pomidorków koktajlowych,
  • 10 dag wędzonego łososia w plasterkach,
  • 20 dag twarożku koziego,
  • kilka szparagów,
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 4 kromki ciemnego pieczywa,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.

Na sos:

  • 6-8 łyżek oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Możesz nieco modyfikować listę składników - jeśli nie masz pod ręką szparagów, dodaj np. kawałki ogórka. Gdy nie chcesz używać pomidorków koktajlowych, sięgnij po suszone pomidory.

Dużą sztuką jest w tym przypadku umiejętna aranżacja sałatki wiosennej na talerzu. Ma przykuwać wzrok bogactwem kolorów!

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Pokrój na kawałki.
  2. Szparagi ugotuj - oderwij zdrewniałe końce i wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj przez około 7 minut.
  3. Twarożek utrzyj na pastę z jogurtem oraz solą i pieprzem do smaku. Uformuj kuleczki wielkości orzecha, obtocz w mielonej papryce. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania sałatki wiosennej, skorzystaj z sera mozzarella w kulkach.
  4. Przygotuj grzanki. Chleb podpiecz w opiekaczu lub piekarniku, pokrój.
  5. Sałatkę opłucz, wysusz i wyłóż na półmisek/talerze.
  6. Rzodkiewki umyj, osusz, poprzekrawaj na połówki, wyłóż.
  7. Dymkę ze szczypiorem oczyść, opłucz, osusz, posiekaj.
  8. Plasterki łososia pokrój na paseczki.
  9. Przygotowane składniki wyłóż na liściach sałaty. Dodaj szparagi i jajka, a także kulki serowe.
  10. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem do smaku.
  11. Sałatkę wiosenną skrop sosem.

Zobacz więcej przepisów na sałatki:
Sałatka z soczewicy z warzywami
Sałatki z zupek chińskich
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta
Sałatka z makaronem. Sycące przepisy z salami i kurczakiem
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach
Sałatka z kurczakiem: 12 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)