Składniki:
- opakowanie miksu sałat,
- pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek cebuli dymki (najlepiej ze szczypiorkiem),
- 20 dag pomidorków koktajlowych,
- 10 dag wędzonego łososia w plasterkach,
- 20 dag twarożku koziego,
- kilka szparagów,
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 4 kromki ciemnego pieczywa,
- słodka papryka,
- pieprz,
- sól.
Na sos:
- 6-8 łyżek oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Możesz nieco modyfikować listę składników - jeśli nie masz pod ręką szparagów, dodaj np. kawałki ogórka. Gdy nie chcesz używać pomidorków koktajlowych, sięgnij po suszone pomidory.
Dużą sztuką jest w tym przypadku umiejętna aranżacja sałatki wiosennej na talerzu. Ma przykuwać wzrok bogactwem kolorów!
- Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Pokrój na kawałki.
- Szparagi ugotuj - oderwij zdrewniałe końce i wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj przez około 7 minut.
- Twarożek utrzyj na pastę z jogurtem oraz solą i pieprzem do smaku. Uformuj kuleczki wielkości orzecha, obtocz w mielonej papryce. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania sałatki wiosennej, skorzystaj z sera mozzarella w kulkach.
- Przygotuj grzanki. Chleb podpiecz w opiekaczu lub piekarniku, pokrój.
- Sałatkę opłucz, wysusz i wyłóż na półmisek/talerze.
- Rzodkiewki umyj, osusz, poprzekrawaj na połówki, wyłóż.
- Dymkę ze szczypiorem oczyść, opłucz, osusz, posiekaj.
- Plasterki łososia pokrój na paseczki.
- Przygotowane składniki wyłóż na liściach sałaty. Dodaj szparagi i jajka, a także kulki serowe.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem do smaku.
- Sałatkę wiosenną skrop sosem.
Zobacz więcej przepisów na sałatki:
Sałatka z soczewicy z warzywami
Sałatki z zupek chińskich
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta
Sałatka z makaronem. Sycące przepisy z salami i kurczakiem
Sałatka z tuńczykiem w 3 odsłonach
Sałatka z kurczakiem: 12 przepisów