Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 4 łyżki oliwy l duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 l bulionu warzywnego
- marchewka
- oregano
- tymianek
- listki bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę. Smażyć mieszając kilka minut, aż zmiękną, uważając, aby się nie przypaliły.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na połówki, wycinając zielone nasady ogonków. Włożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do dna garnka.
- Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano i tymianku. Listki bazylii opłukać. Zupę rozlać do miseczek, posypać listkami bazylii.