Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7-8 ogórków małosolnych
- pęczek rzodkiewek + 2-3 do dekoracji
- pęczek szczypiorku
- garść świeżej mięty + do dekoracji
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml zimnej wody mineralnej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chłodnik z ogórkiem małosolnym!
- Trzy ogórki i połowę pęczka rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Resztę kroimy na małą kostkę.
- Dodajemy jogurt, 100 ml wody mineralnej, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany szczypiorek wraz z miętą.
- Całość mieszamy i schładzamy ok. godziny.
- Przed podaniem dekorujemy posiekaną miętą i plasterkami rzodkiewki.
Więcej przepisów na pyszne chłodniki znajdziecie w książeczce kulinarnej dołączonej do najnowszego numeru dwutygodnika "Party. Życie gwiazd" (w sprzedaży od 3 sierpnia). Co 2 tygodnie w "Party" ekstradodatek - książeczka z inspiracjami z różnych stron świata!