Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag tłustego twarogu
- 3 jajka
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (45 dag)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zamrożony szpinak włóż na patelnię. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Ogrzewaj, aż się rozmrozi. Ostudź.
- Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce. Masę wyłóż na stolnicę, dodaj rozgnieciony twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli będzie za luźne, dosyp mąki. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki grubości 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego placuszka ułóż łyżeczkę szpinaku, zlep i uformuj kulę.
- Knedle gotuj partiami w osolonej wodzie 3–4 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Okraś tartą bułką zrumienioną na maśle.