Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki śmietany
- 2 długie ogórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tarator! Połączenie kwaśnego jogurtu, ostrego czosnku i świeżego ogórka jest kompozycją, która orzeźwia i wspaniale smakuje latem. Grecy i Turcy proponują ją w formie kremu do nabierania bułką, albo jako zimny sos. Bułgarzy stworzyli wersję z orzechami, które dodają potrawie finezji. Tarator po polsku pyszny jest z tartymi rzodkiewkami lub pieczonymi burakami.
- Jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, wstaw do lodówki.
- Ogórki umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach.
- Ząbki czosnku przepuść przez praskę, rozetrzyj z solą i oliwą.
- Koperek opłucz, posiekaj.
- Orzechy dość grubo posiekaj.
- Jogurt wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami, przypraw.
- Wstaw na godzinę do lodówki.