Delikatna zupa krem ze szparagów

Poza sezonem zupę możesz ugotować z mrożonych szparagów. Jeśli jest jednak wiosna, skorzystaj ze świeżych darów natury!

krem ze szparagów, zupa ze szparagów, zupa krem ze szparagów, dania ze szparagów

Delikatna zupa krem ze szparagów

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i gotowanie: 30 min
1 porcja – ok. 205 kcal

Składniki na 2 porcje kremu ze szparagów:

  • pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. kremówki
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób wykonania kremu ze szparagów:

  1. Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz.
  2. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
  3. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut.
  4. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
  5. Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami.
  6. Zagotuj. Przypraw.
  7. Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na szparagi:

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 4,62 / 24 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny