Zrób ciasto z rabarbarem bez grama cukru. Żałuję, że nie znałam wcześniej tego przepisu
Wypróbuj przepis na proste ciasto rabarbarowe bez cukru. Ten fit deser ma o 80-200 kcal mniej niż bliźniacza wersja z białym cukrem i wyśmienicie smakuje. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego to idealny czas na korzystanie z dobrodziejstw tych kwaskowatych łodyg.

Początek sezonu rabarbarowego to dla mnie sygnał, że czas rozgrzać piekarnik. Co roku obowiązkowo ten placek pojawia się w moim domu. Tym razem zastąpiłam cukier zdrowszym zamiennikiem. I wiecie co, nie poczułam różnicy. Smak jest ten sam, za to wiem, że jest to opcja znacznie zdrowsza.
Rabarbar jest nie tylko smaczny (szczególnie w wypiekach), ale jest też kopalnią cennych składników mineralnych (jak potas i fosfor) i witamin (C, A i E), a także antyoksydantów. Rzewień, bo tak się nazywa ta roślina, nawadnia, wspiera zdrowie jelit i wątroby, a także zmniejsza stany zapalne. W kuchni wykorzystujemy jej grube ogonki liściowe, słynące z kwaśnego smaku. Działa też żółciopędnie i jest niskokaloryczny (100 g ma tylko 20 kalorii).
Prosty przepis na ciasto z rabarbarem bez cukru
Jest kilka naturalnych zamienników cukru, które można wykorzystać w tym przepisie, aby ciasto było bardziej dietetyczne i nadal smaczne. Użyłam ksylitolu, ale erytrytol jest jeszcze mniej kaloryczny i polecany osobom z cukrzycą. Zarówno ksylitol, jak i erytrytol mają bardzo niski indeks glikemiczny – w przypadku tego drugiego wynosi zero.
Wymiana białego cukru na ksylitol w poniższym przepisie pozwoliła mi zredukować wartość energetyczną ciasta o 80 kcal. Zastąpienie cukru erytrytolem zmniejszy kaloryczność o prawie 200 kcal.
Oto przepis na rabarbarowe ciasto bez grama cukru.
Składniki:
- 500 g rabarbaru (ok. 5 sztuk),
- 50 g mąki orkiszowej,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 5 jajek,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g zmielonych migdałów,
- szczypta soli,
- skórka z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, odkrój końcówki i obierz. Pokrój na kawałki o długości 5 cm, możesz też przekroić je wzdłuż. Umieść rabarbar w misce, wsyp 1 łyżkę ksylitolu, wymieszaj i pozostaw na kwadrans.
- Oddziel żółtka od białek, a następnie białka ubij ze szczyptą soli. W trakcie ubijania powoli dodawaj 1 łyżkę ksylitolu. Białka powinny być ubite na sztywno.
- W dużej misce umieść pozostały ksylitol z masłem w temperaturze pokojowej i miksuj przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Dodaj do niej ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo żółtka, miksując ciasto cały czas. Mieszaj aż masa stanie się bardzo puszysta.
- Dodaj mąkę, zmielone migdały i wymieszaj dokładnie. Dodaj ubite białka i delikatnie pomieszaj ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Wyłóż równo ciastem natłuszczoną masłem formę (o średnicy ok. 23 cm). Na wierzch kładź kawałki rabarbaru (dotnij je tak, aby wypełniły całą powierzchnię formy).
- Na końcu posyp kilkoma płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu trzeba wystudzić ciasto na kratce. Możesz posypać zmielonym ksylitolem zamiast cukru pudru.

Uwaga, rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Sezon na tę roślinę nie trwa jednak długo, dlatego jeśli jemy rabarbar od czasu do czasu, to na pewno nam nie zaszkodzi.
Czytaj także:
- Te pyszne ciasta wiosenne zrobisz w kilka chwil: przygotuj je z klasycznego biszkoptu, serowej masy i świeżych owoców
- 6 przepisów na lekkie ciasta na każdą okazję, a nie tylko na święta
- 7 przepisów na wegańskie ciasta na co dzień i na specjalne okazje